Van de drie Nederlandse deelnemers aan het enkelspel op de Australian Open komt maandag op de openingsdag alleen Arantxa Rus in actie. Botic van de Zandschulp en Robin Haase maken dinsdag hun opwachting.

Rus neemt het op tegen de Poolse Iga Swiatek, de regerend kampioen op Roland Garros. De partij staat als tweede gepland in de 1573 Arena, het vierde stadion op Melbourne Park. De eerste duels beginnen in de nacht van zondag op maandag om 01.00 uur (Nederlandse tijd).

Van de Zandschulp en Haase moeten dus nog een dag langer wachten op hun wedstrijd tegen respectievelijk de Spanjaard Carlos Alcaraz en de Serviër Filip Krajinovic. Verdere details worden in een later stadium bekendgemaakt.

Maandag speelt ook onder anderen Novak Djokovic. De Servische titelverdediger en achtvoudig toernooiwinnaar stuit in de vijfde partij van de dag in de Rod Laver Arena, het hoofdstadion, op de Fransman Jérémy Chardy.

Er is vanuit de Australische bevolking veel kritiek op het doorgaan van de Australian Open vanwege de coronacrisis, maar de organisatie benadrukte eerder deze week nogmaals dat zij niet van plan is om het toernooi af te gelasten.

Er is ook publiek welkom op de Australian Open. In de eerste week mogen iedere dag 30.000 toeschouwers Melbourne Park betreden, ongeveer de helft ten opzichte van voorgaande jaren. Dat aantal wordt vanaf de kwartfinales wel iets kleiner.