De Australian Open begint vooralsnog gewoon op maandag 8 februari. Woensdag gingen onder anderen 160 tennissers in quarantaine nadat een medewerker van een spelershotel besmet bleek met het coronavirus.

"We hebben het volste vertrouwen dat de Australian Open doorgaat", zei toernooidirecteur Craig Tiley tegen verslaggevers in Melbourne, ook al zijn alle partijen van de voorbereidingstoernooien van donderdag geschrapt.

De voorbereidingstoernooien in de aanloop naar het evenement worden vrijdag hervat, zei Tiley. Dat geldt eveneens voor de ATP Cup, die in Melbourne wordt gehouden. Ook de loting voor de Australian Open vindt vrijdag plaats, een dag later dan gepland.

Alle spelers, coaches, officials en stafleden die in het bewuste hotel verbleven, zijn uit voorzorg in quarantaine gegaan. De 507 mensen ondergaan donderdag allemaal een coronatest. Als die negatief uitvalt, mogen de tennissers weer het hotel uit om te trainen.

"Ik verwacht dat iedereen negatief zal testen en dat het toernooi volgens plan maandag kan beginnen. En als we dit allemaal nog een keer moeten doen, dan doen we dat. We hebben drieënhalve week om te tennissen, dus ik zie nu geen reden om het schema aan te passen", aldus Tiley.

Spelers, coaches, officials en stafleden staan in de rij voor een coronatest.

Spelers, coaches, officials en stafleden staan in de rij voor een coronatest.
Spelers, coaches, officials en stafleden staan in de rij voor een coronatest.
Foto: Pro Shots

Aanloop in het teken van quarantaine

De aanloop naar de Australian Open stond vanwege de coronapandemie in het teken van quarantaine. Alle deelnemers die het land inkwamen moesten eerst twee weken in zelfisolatie. Zij moesten op hun hotelkamer blijven en mochten vijf uur per dag eruit om te trainen.

Voor 72 spelers gold die uitzonderingspositie niet, omdat zij op vluchten hadden gezeten met mensen die bij aankomst positief testten op COVID-19. Aan die periode van quarantaine kwam afgelopen weekend een einde.

Daniel Andrews, de premier van de Australische staat Victoria, liet woensdag al weten dat de ene positieve test op woensdag geen reden tot paniek is, en dat de Australian Open gewoon zal doorgaan.

Wel worden de maatregelen in de staat, waar amper nog nieuwe besmettingen zijn, aangescherpt. Zo moeten in binnenruimtes weer mondkapjes gedragen worden en dient iedereen voldoende afstand van elkaar te houden.