Een grote groep tennissers zit in quarantaine in Melbourne, omdat een medewerker van een van de hotels uit de bubbel positief is getest op het coronavirus. De Australian Open, die maandag begint, lijkt voorlopig nog niet in gevaar.

Daniel Andrews, de premier van de Australische staat Victoria, zei woensdag op een persconferentie dat vijfhonderd tot zeshonderd mensen die voor de Australian Open in Melbourne zijn, in quarantaine moeten. Onder hen bevinden zich ook flink wat tennissers.

Zij hebben mogelijk nauw contact gehad met de 26-jarige man die positief is getest. "Deze mensen zitten in quarantaine op hun hotelkamer tot ze een negatieve uitslag krijgen. Die tests zullen donderdag afgenomen worden", liet Andrews weten.

Momenteel zijn in Melbourne zowel bij de vrouwen als de mannen meerdere voorbereidingstoernooien op de Australian Open bezig. De organisatie meldt dat er donderdag geen wedstrijden zullen worden gespeeld. Van afgelasting van de toernooien is voorlopig geen sprake. Tennissers mogen weer in actie komen zodra ze negatief zijn getest.

Botic van de Zandschulp zou het donderdag in de derde ronde van het Great Ocean Road Open opnemen tegen de Amerikaan Reilly Opelka. De ATP verwacht snel met een nieuw speelschema te komen. De finale van het toernooi zou zondag gespeeld moeten worden.

Het is nog steeds de verwachting dat het eerste Grand Slam-toernooi van dit jaar maandag van start gaat. "Het gaat om één geval", aldus Andrews. "Het besluit is genomen: de Australian Open gaat volgende week door."

Regels in Melbourne weer aangescherpt

De man die positief testte, werkt in het Grand Hyatt in Melbourne. Dat was een van de hotels waarin tennissers na hun reis naar Australië de verplichte quarantaineperiode van twee weken doorbrachten.

De medewerker, die volgens Andrews mogelijk met de Britse variant van het coronavirus besmet is, was vorige week vrijdag voor het laatst in het hotel. Na die werkdag testte hij negatief, maar later kreeg hij toch symptomen.

In de staat Victoria komen er de laatste weken amper nieuwe gevallen bij. "Maar deze ene positieve test is geen reden tot paniek", benadrukte Andrews. "We hebben vaker bewezen dat we dit aankunnen en vooralsnog is er sprake van slechts één geval."

Wel zullen de maatregelen in de staat, zoals het dragen van mondkapjes in binnenruimtes, worden aangescherpt.

Bij aankomst van de tennissers in het Grand Hyatt, half januari, golden er strenge veiligheidsmaatregelen.

Bij aankomst van de tennissers in het Grand Hyatt, half januari, golden er strenge veiligheidsmaatregelen.
Bij aankomst van de tennissers in het Grand Hyatt, half januari, golden er strenge veiligheidsmaatregelen.
Foto: Pro Shots