Botic van de Zandschulp heeft dinsdag de eerste ATP-wedstrijd uit zijn loopbaan opgeluisterd met een overwinning. De Nederlander, die volgende week op de Australian Open zijn Grand Slam-debuut maakt, was in de eerste ronde van het voorbereidingstoernooi in Melbourne te sterk voor de Australiër Tristan Schoolkate.

De 25-jarige Van de Zandschulp had in het eerste bedrijf aan één break genoeg om de set te pakken tegen Schoolkate, de nummer 844 van de wereld die meedeed op een wildcard. In de tweede set verloor de geboren Veenendaler twee keer zijn servicegame, maar hij trok wel aan het langste eind: 6-4 en 7-5.

Enkele weken geleden plaatste Van de Zandschulp zich via het kwalificatietoernooi voor het eerst in zijn loopbaan voor een Grand Slam-toernooi, maar zijn voorbereiding op de Australian Open verloopt bijzonder rommelig.

De nummer 159 van de wereld was een van de 72 spelers die veertien dagen in hun hotelkamer moesten blijven vanwege een besmetting op de vlucht naar Melbourne. Hij kon daardoor twee weken niet trainen, maar het speelde hem geen parten tijdens het eerste ATP-toernooi uit zijn loopbaan.

In het verleden kwam de Nederlander alleen in actie op challengers of strandde hij in de kwalificatie voor een ATP- of Grand Slam-toernooi. In de tweede ronde in Melbourne wacht Van de Zandschulp een wedstrijd tegen de Pool Kamil Majchrzak, die de 109e plek op de wereldranglijst bezet.

Haase wint bij eerste ATP-wedstrijd in een jaar

Eerder op dinsdag rekende Robin Haase in de eerste ronde van hetzelfde ATP 250-toernooi in Melbourne in twee sets af met de Belg Kimmer Coppejans, de nummer 178 van de wereld: 6-4 en 6-3. De ervaren Hagenaar verloor geen enkele keer zijn servicegame.

Haase is bezig aan zijn eerste ATP-toernooi in het enkelspel in een jaar tijd. Na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in februari 2020 speelde de nummer 198 van de wereld vooral challengers en kwam hij in actie in de Davis Cup.

In september wist Haase zich via de kwalificaties niet voor Roland Garros te plaatsen en onlangs strandde hij ook in het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Hij doet volgende week op het Grand Slam-toernooi wel mee in het dubbelspel en maakt nog kans om als lucky loser toegelaten te worden tot het enkelspel.

Voor een plek in de derde ronde van het ATP-toernooi in Melbourne wacht Haase een krachtmeting met de Uruguayaan Pablo Cuevas, de nummer zeventig van de wereld.

Robin Haase won zijn eerste ATP-wedstrijd in een jaar.

Robin Haase won zijn eerste ATP-wedstrijd in een jaar.
Robin Haase won zijn eerste ATP-wedstrijd in een jaar.
Foto: Pro Shots