Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Haase wint na partij van liefst drie uur in kwalificatie Australian Open

Robin Haase heeft maandag met pijn en moeite de eerste ronde van de kwalificatie voor de Australian Open overleefd. Na een partij van liefst 2 uur en 59 minuten was hij met 3-6, 6-4 en 7-6 (8) te sterk voor het Braziliaanse talent Thiago Seyboth Wild.
Door NU.nl

Bij een nederlaag zou Haase voor het eerst sinds 2009 ontbreken op het hoofdtoernooi van de Australian Open. Dat scheelde maar heel weinig, want in de tiebreak van de derde set (waarin bij deze Grand Slam tot de tien wordt gespeeld) kwam Haase met 6-8 achter.

Vervolgens redde de 33-jarige Hagenaar zichzelf door vier punten op rij te maken. Haase is afgegleden naar de 198e plek op de wereldranglijst en moet dit jaar voor het eerst aan het kwalificatietoernooi meedoen om toegelaten te worden tot de Grand Slam in Melbourne. De twintigjarige Seyboth Wild is de nummer 117 van de wereld en geldt als een groot talent.

Haase moet nog twee voorrondes overleven. Zijn volgende tegenstander is de Italiaan Gian Marco Moroni, die maandag te sterk was voor de Duitser Mischa Zverev.

Tallon Griekspoor was in de kwalificatie te sterk voor Harry Bourchier. Hij had 1 uur en 40 minuten nodig om de Australiër van zich af te schudden: 7-6 (6) en 6-3.

De nummer 155 van de wereld is de hoogst geklasseerde Nederlander op de ranglijst. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen John-Patrick Smith.

Hogenkamp na drie sets uitgeschakeld

Bij de vrouwen, die in Dubai spelen, werd Richèl Hogenkamp (WTA-213) in drie sets (6-3, 6-7 (6) en 6-3) uitgeschakeld door Viktorija Golubic, de nummer 138 van de wereld. De Nederlandse vocht zich na een tiebreak in de tweede set knap terug, maar redde het niet. In 2015 en in 2018 stond ze wel in het hoofdtoernooi in Melbourne.

Eerder op de dag had Lesley Pattinama-Kerkhove aan 1 uur en 22 minuten genoeg om Kurumi Nara, de nummer 160 van de wereld, van zich af te zetten: 6-4 en 6-4. Ze incasseerde één break en sloeg zelf drie keer toe op de service van haar Japanse opponente.

In de tweede ronde wacht de 29-jarige Pattinama-Kerkhove een krachtmeting met de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA-146). De geboren Zeeuwse moet in totaal nog twee wedstrijden winnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

In het verleden bereikte Pattinama-Kerkhove nooit het hoofdschema van de Australian Open. De nummer 176 van de wereld deed wel een keer mee aan Wimbledon (2019) en de US Open (2017) en daar strandde ze in de eerste ronde.

Lesley Pattinama-Kerkhove
Lesley Pattinama-Kerkhove in actie.

Alleen Rus rechtstreeks geplaatst voor hoofdtoernooi

Voor Indy de Vroome was de eerste ronde direct het eindstation. De 24-jarige Brabantse, die de 195e plek op de ranglijst bezet, verloor met 7-6 (5) en 6-2 van het Amerikaanse talent Claire Liu.

Met Arantxa Rus (WTA-74) is er één Nederlandse rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open. Dat zou normaal gesproken ook voor Kiki Bertens gelden, maar de Westlandse is aan het herstellen van een operatie aan haar achillespees.

De Australian Open begint dit jaar drie weken later dan gepland en gaat op 8 februari van start. Het kwalificatietoernooi wordt vanwege de maatregelen tegen het coronavirus - er geldt in Australië een quarantaineplicht van twee weken - dit jaar niet in Melbourne, maar in Dubai (vrouwen) en Doha (mannen) gehouden.


Lees meer over:

TennisAustralian OpenLesley Pattinama-Kerkhove

Aanbevolen artikelen