Novak Djokovic heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals. De nummer één van de wereld rekende in de beslissende groepswedstrijd in Londen in twee sets af met Alexander Zverev: 6-3 en 7-6 (4).

Djokovic weet de nederlaag in zijn tweede groepsduel met Daniil Medvedev nog aan zijn fitheid, maar daar was in de partij tegen Zverev niets van te merken. Hij schoot uit de startblokken en brak zijn opponent al in diens eerste servicegame, waarna Zverev de gehele eerste set achter de feiten aan bleef lopen.

In het tweede set waren beide spelers meer aan elkaar gewaagd, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin moest Zverev, ondanks een goede start met onder meer een ace, zijn meerdere erkennen in Djokovic, die de rust bewaarde op de belangrijke momenten.

Dankzij de overwinning houdt Djokovic kans op zijn zesde titel op de ATP Finals. De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar kan bij winst van het prestigieuze eindejaarstoernooi op gelijke hoogte komen met Roger Federer, die met zes titels het record op zijn naam heeft staan.

Novak Djokovic mag zich na de overwinning op Alexander Zverev opmaken voor de halve finale. (Foto: Pro Shots)

Medvedev wint ook van Schwartzman

Later op de dag won Daniil Medvedev ook zijn derde groepswedstrijd. Hij was in twee sets te sterk voor de al uitgeschakelde Daniel Schwartzman (6-3 en 6-3) en stelde daarmee tevens de groepswinst veilig.

Medvedev maakte ondanks dat hij al zeker was van een plek in de halve finales een scherpe indruk tegen Schwartzman. Hij brak zijn tegenstander in de eerste set twee keer en in de tweede set één keer en stond zelf geen enkele keer zijn service af.

Djokovic neemt het zaterdag in de halve finales op tegen Dominic Thiem, de nummer één van de andere poule, en Medvedev stuit dan op Rafael Nadal, die achter Thiem als tweede eindigde in die groep.