De WTA heeft donderdag in navolging van de ATP besloten om de wereldranglijst eenmalig anders te berekenen. Ook Kiki Bertens en haar collega-speelsters behouden alle punten vanaf maart vorig jaar tot het einde van 2020.

Normaal gesproken tellen behaalde punten bij toernooien twaalf maanden mee voor de wereldranglijst, maar het gaat nu bij zowel de WTA als de ATP om een periode van 22 maanden.

Deze berekening is ingevoerd vanwege de coronacrisis, omdat er sinds maart al niet meer gespeeld is. Zowel de mannen als de vrouwen konden hun behaalde punten van vorig jaar niet 'verdedigen'.

Bij de vrouwen tellen bij de nieuwe berekening de beste zestien resultaten in het enkelspel mee en voor dubbelspeelsters betreft het de beste elf resultaten. Als een speelster binnen die 22 maanden twee keer deelneemt aan hetzelfde toernooi, dan telt het beste resultaat.

De WTA wil met de beslissing de speelsters beschermen, omdat tennissters door enkele reisbeperkingen niet allemaal aan dezelfde toernooien kunnen deelnemen. Het vergaren van punten voor de wereldranglijst zou op die manier oneerlijk worden.

Het vrouwentennis ligt sinds 8 maart stil. Het WTA-toernooi van Palermo is op 3 augustus het eerstvolgende toernooi. De WTA voegde donderdag ook nog twee toernooien aan de kalender toe: Praag (10-16 augustus) en Lexington (10-17 augustus).