De organisatie van Wimbledon houdt volgende week spoedberaad over de gevolgen die de coronacrisis heeft voor de komende editie, die op 29 juni van start zou moeten gaan.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Daarbij liggen alle scenario's op tafel, inclusief uitstel en het volledig schrappen van het toernooi. Er zal nauw overleg worden gevoerd met de tennisbonden ATP, WTA, ITF en de andere Grand Slams.

"Het allerbelangrijkste in onze afwegingen is de volksgezondheid en we zijn vastbesloten verantwoordelijk te handelen bij de beslissing die we nemen", zegt Richard Lewis, voorzitter van de All England Lawn Tennis & Croquet Club (AELTC) woensdag in een persverklaring.

"We werken er hard aan om duidelijkheid te geven voor de editie van 2020 en hebben daarom voor volgende week een spoedvergadering belegd, waarna een besluit zal worden genomen."

Spelen achter gesloten deuren uitgesloten

De AELTC benadrukt dat het uitstellen van het toernooi lastig zal zijn, in verband met de bespeelbaarheid van de grasbanen in het najaar. Spelen achter gesloten deuren is volgens de organisatie geen optie.

Wimbledon liet eerder al weten de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwgezet in de gaten te houden en daarbij te overleggen met de Britse overheid.

Vorige week besloot de Franse tennisbond om Roland Garros, dat voor 24 mei tot en met 7 juni op de agenda stond, te verplaatsen naar september. Die beslissing zette kwaad bloed in de tenniswereld, omdat er geen overleg met andere betrokkenen aan vooraf was gegaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.