De Franse tennisbond (FFT) heeft Roland Garros dinsdag met vier maanden uitgesteld vanwege het coronavirus. Het Grand Slam-toernooi in Parijs zal nu beginnen op 20 september, een week na het momenteel geplande einde van de US Open.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

"We hebben een moeilijke maar moedige beslissing genomen in deze uitzonderlijke situatie, die sinds afgelopen weekend ontzettend is veranderd", zegt FFT-voorzitter Bernard Giudicelli.

Roland Garros stond gepland van 24 mei tot en met 7 juni. Volgens de nieuwe planning zal het belangrijkste graveltoernooi worden gehouden van 20 september tot en met 4 oktober.

De US Open in New York, traditioneel de laatste Grand Slam van het jaar, staat op de kalender van 24 augustus tot en met 13 september. Dat zou kunnen betekenen dat twee van de grootste tennistoernooien dit jaar vlak na elkaar zullen worden gehouden.

Wimbledon, het Grand Slam-toernooi in Londen, hoopt voorlopig nog wel gewoon door te gaan in de geplande periode (29 juni tot en met 12 juli).

Door het uitstellen van Roland Garros is de kans groot dat het gravelseizoen dit jaar volledig zal worden geschrapt. Vrouwenfederatie WTA besloot maandag al dat er in ieder geval tot 4 mei geen toernooien worden gespeeld, terwijl mannenbond ATP een streep heeft gezet door alle wedstrijden tot 20 april.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.