Arantxa Rus is er in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) niet in geslaagd de finale van het WTA-toernooi in Monterrey te bereiken. De 29-jarige Zuid-Hollandse was kansloos tegen Elina Svitolina: 6-0, 6-1.

De wedstrijd in de Mexicaanse stad duurde slechts 52 minuten. Rus kreeg geen grip op het spel van Svitolina en veroverde slechts zeventien punten tegen de nummer zeven van de WTA-ranglijst.

Ondanks de afstraffing bij de laatste vier van het toernooi in Mexico stijgt Rus naar de zeventigste plek op de wereldranglijst. De beste ranking ooit van de Westlandse is de 61e plaats in 2012, het jaar dat ze de vierde ronde haalde op Roland Garros en de derde ronde op Wimbledon.

Rus plaatste zich in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de halve finales van het toernooi in Monterrey door de Zweedse Rebecca Peterson met 6-1 en 6-1 te verslaan. Het was de eerste keer in haar carrière dat Rus de halve finales van een WTA-toernooi haalde.

Svitolina heeft in haar laatste vier partijen geen set verloren. De topspeelster staat in de finale tegenover de Tsjechische Marie Bouzkova, die met 6-3 en 6-4 van de Britse Johanna Konta won. Ook Bouzkova is dit toernooi nog zonder setverlies.