Roger Federer is dinsdag met een geweldige comeback ontsnapt aan uitschakeling in de kwartfinales van de Australian Open. De Zwitser overleefde zeven matchpoints en staat in de halve finales tegenover Novak Djokovic.

Federer balanceerde in een vijfsetter tegen Tennys Sandgren (6-3, 2-6, 2-6, 7-6 (8) en 6-3) op het randje van uitschakeling. Hij oogde niet fit en onderging bij een 3-0-achterstand in de derde set een blessurebehandeling van zo'n tien minuten aan zijn lies.

De 38-jarige Federer serveerde minder hard dan gebruikelijk en leek minder soepel te bewegen, maar trok de partij op karakter naar zich toe.

De voormalige nummer één van de wereld ontsnapte in de derde ronde tegen John Millman ook al aan uitschakeling. In de supertiebreak van de vijfde set won hij na een 4-8-achterstand met 10-8.

Tennys Sandgren had voor het eerst de halve finales van een Grand Slam kunnen bereiken. (Foto: Pro Shots)

Indrukwekkende wederopstanding Federer

De wederopstanding van Federer tegen Sandgren was nog indrukwekkender dan die tegen Millman. Hij oogde aan het begin van de partij nog fit en won de eerste set vrij soepel, maar in zowel de tweede als derde set kwam hij direct een break achter. In slechts één servicegame van Sandgren in de derde set kreeg Federer kansen om terug te breken.

De vierde set ging wel gelijk op, al wankelde Federer toen hij bij een 5-4-achterstand moest serveren om in de wedstrijd te blijven. Sandgren sloeg drie matchpoints in het net. Er volgde een tiebreak waarin Sandgren zelfs vier matchpoints liet liggen.

In de vijfde set brak Federer op een 3-2-voorsprong de service van Sandgren, waarna zijn zege niet meer in gevaar kwam. De veteraan had slechts één matchpoint nodig om de partij na 3 uur en 28 minuten te beslissen.

Sandgren, de nummer honderd van de wereldranglijst, had voor het eerst de halve finales van een Grand Slam kunnen bereiken. De 27-jarige Amerikaan stond twee jaar geleden ook in de kwartfinales in Melbourne, maar kwam bij al zijn andere Grand Slam-deelnames niet verder dan één vierderonde- en één derderondeplek.

Novak Djokovic schreeuwt het uit na een belangrijk punt tegen Raonic. (Foto: Pro Shots)

Djokovic in drie sets langs Raonic

Titelverdediger Djokovic was in zijn kwartfinale in drie sets te sterk voor Milos Raonic: 6-4, 6-3 en 7-6 (1). De Serviër kreeg in de hele wedstrijd maar liefst zestien breakpoints, maar benutte er slechts twee.

Op zijn eigen service kwam de nummer twee van de wereld zelden in de problemen. Raonic kreeg twee breakkansen, maar liet die beide liggen. In de derde set wist Raonic er met behoorlijk wat moeite een tiebreak uit te slepen, maar daarin trok Djokovic overtuigend aan het langste eind.

Met zeven eindzeges is Djokovic al recordhouder op de Australian Open. Hij heeft in totaal zestien Grand Slam-zeges op zijn palmares en zit daarmee recordhouder Federer (twintig) en Rafael Nadal (negentien) op de hielen. De Spanjaard speelt woensdag in de kwartfinales tegen Dominic Thiem.