Novak Djokovic heeft zondag met Servië de eerste editie van de ATP Cup gewonnen. De nummer twee van de wereld won samen met Viktor Troicki in de finale het beslissende dubbelspel van Spanje.

De 32-jarige Djokovic en de 33-jarige Troicki waren na een dik uur spelen met 6-3 en 6-4 te sterk voor Feliciano López en Pablo Carreño Busta en pakten daardoor de titel in Sydney.

De Spanjaarden, die de dubbelpartij speelden zonder een vermoeide Rafael Nadal, begonnen nog goed en plaatsen direct een break door een misser van Troicki, maar het vervolg van de partij was voor Servië.

Djokovic en Troicki, die in de groepsfase tegen Frankrijk ook een koppel vormden bij het dubbelspel, wonnen na een 1-3-achterstand zeven games op rij. Die klap kwamen López en Carreño Busta, ondanks een paar spannende games, niet meer te boven.

Novak Djokovic en Viktor Troicki bezorgden Servië de winst. (Foto: Getty Images)

Finale in evenwicht na enkelpartijen

De finale tussen Servië en Spanje was na twee enkelpartijen in evenwicht. Roberto Bautista Agut, de nummer tien van de wereld, had Spanje op voorsprong gezet door te winnen van Dusan Lajovic (ATP-34): 7-5 en 6-1.

Djokovic hield de titelkansen voor Servië levend door af te rekenen met Nadal. Na een kleine twee uur spelen stond er 6-2 en 7-6 (4) op het bord in het voordeel van de zestienvoudig Grand Slam-winnaar. Het was de 55e keer dat de huidige nummers één en twee van de wereld tegenover elkaar stonden.

In de eerste set sloeg Djokovic meteen toe op de service van Nadal en die voorsprong hield hij vast. De 33-jarige Spanjaard groeide daarna in de wedstrijd en dat zorgde voor een fraai gevecht. Er vielen geen breaks in de tweede set, maar Djokovic kon wel het verschil maken in de tiebreak: 7-4.

Rafael Nadal en Novak Djokovic maakten er een echt gevecht van in Sydney. (Foto: Pro Shots)

Eerste editie van ATP Cup

De ATP Cup is een nieuw landentoernooi met 24 teams. Het Zwitserland van Roger Federer en Stan Wawrinka deed niet mee. Dat gold ook voor Nederland, dat zich niet kwalificeerde.

De tennissers werkten in Australië toe naar de Australian Open, die op 20 januari begint. De kwalificaties voor het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar staan deze week op het programma.