Rafael Nadal en Novak Djokovic hebben zaterdag met respectievelijk Spanje en Servië de finale van de ATP Cup bereikt. De nummers één en twee van de wereld wonnen allebei hun enkelpartij en bezorgden hun land zo het beslissende tweede punt in de halve eindstrijd.

Spanje rekende dankzij de 33-jarige Nadal af met gastland Australië. De negentienvoudig Grand Slam-winnaar had het zwaar in zijn partij tegen het twintigjarige talent Alex de Minaur (ATP-18), maar kwam toch als winnaar uit de strijd: 4-6, 7-5 en 6-1.

Eerder op zaterdag had Nadals landgenoot Roberto Bautista Agut Spanje al op een 1-0-voorsprong gezet tegen Australië. De nummer tien van de wereld rekende in twee sets af met Nick Kyrgios (ATP-29): 6-1 en 6-4.

Spanje won vervolgens ook nog het dubbelspel. Feliciano Lopez en Paulo Carreno Busta waren in drie sets te sterk voor John Peers en Chris Guccione: 6-2, 6-7 (6) en 10-4.

Spanje treft Servië in finale

In de finale van de ATP Cup treft Spanje zondag het Servië van Djokovic. De Serviërs rekenden in hun halve eindstrijd af met Rusland: 3-0.

Dusan Lajovic en Djokovic wonnen allebei hun partij in het enkelpartij, waardoor de strijd al beslist was. Viktor Troicki en Nikola Cacic maakten het feest compleet door ook de dubbelpartij te winnen.

De 32-jarige Djokovic had bijna drie uur nodig om de negen jaar jongere Medvedev (ATP-5) te verslaan: 6-1, 5-7 en 6-4. Lajovic, de nummer 34 van de ATP-ranking, was in twee sets te sterk voor Karen Khachanov (ATP-17): 7-5 en 7-6 (1).

Novak Djokovic bereikte met Servië de finale van de ATP Cup. (Foto: Pro Shots)

Eerste editie van ATP Cup

De ATP Cup is een nieuw landentoernooi met 24 teams. Het Zwitserland van Roger Federer en Stan Wawrinka doet niet mee. Dat geldt ook voor Nederland, dat zich niet kwalificeerde.

De tennissers werken in Australië toe naar de Australian Open, die op 20 januari begint. De kwalificaties voor het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar staan volgende week op het programma.