Spanje en Canada hebben zaterdag de finale van de Davis Cup Finals bereikt. De Spanjaarden waren in Madrid te sterk voor Groot-Brittannië en de Canadezen versloegen Rusland in een ware thriller eveneens met 2-1.

Bij het treffen tussen Spanje en Groot-Brittannië stond de stand na de twee singlepartijen gelijk. Kyle Edmund won in twee sets van Feliciano López en Rafael Nadal gunde Daniel Evans slechts vier games.

De beslissende dubbelpartij tussen Nadal/López en Jamie Murray/Neal Skupski ging gelijk op, maar de Spanjaarden beschikten zowel in de eerste als in de tweede set over de langste adem in de tiebreak: 7-6 (3) en 7-6 (8).

In de finale van de nieuwe opzet van het landentoernooi wacht gastland Spanje een krachtmeting met Canada, dat na een spannende strijd Rusland de baas was.

Canadezen maken verschil in tiebreak

Die ontmoeting in de halve finales werd pas beslist in de tiebreak van de slotset van het dubbelspel, waarin Vasek Pospisil en Denis Shapovalov namens Canada aantraden tegen Karen Khachanov en Andrey Rublev.

De Russen namen in die tiebreak als eerste een kleine voorsprong, maar Canada herstelde dat evenwicht. Op het eerste matchpoint sloegen Pospisil en Shapovalov toe: 6-3, 3-6 en 7-6 (5).

Rublev had Rusland eerder op een 1-0-voorsprong gezet. Hij was in de openingspartij in twee sets te sterk voor Pospisil: 6-4 en 6-4. Khachanov kreeg daarna de kans om de tweestrijd te beslissen, maar verloor van Shapovalov: 6-4, 4-6 en 6-4.

De Russen waren in de kwartfinales nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van het Servië van Novak Djokovic.