Stéfanos Tsitsipás heeft zich woensdag op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals. Rafael Nadal knokte zich eerder terug van een schier onoverbrugbare achterstand.

Tsitsipás had in de O2 Arena in Londen nog geen vijf kwartier nodig om af te rekenen met titelverdediger Alexander Zverev. Hij gunde de Duitser slechts vijf games: 6-3 en 6-2.

Een break op 4-3 in de eerste set bleek voldoende voor de winst daarin, waarna Tsitsipás zijn opponent in de tweede set eigenlijk geen kans meer gaf.

De Griek is met zijn 21 jaar de jongste halvefinalist bij het eindejaarstoernooi sinds 2009. Toen bereikte de Argentijn Juan Martín del Potro op eveneens 21-jarige leeftijd de laatste vier. Eerder wist Dominic Thiem in de andere groep al tot de halve eindstrijd te komen.

In de laatste groepswedstrijd speelt Tsitsipás tegen Nadal, die in ieder geval moet winnen om kans te houden op de halve finales. Zverev moet zien af te rekenen met Daniil Medvedev, die nog met lege handen staat.

Rafael Nadal won na een fraaie comeback van Daniil Medvedev. (Foto: Pro Shots)

Nadal komt knap terug tegen Medvedev

Nadal won eerder op woensdag ten koste van Medvedev zijn eerste partij. De nummer één van de wereld stond in het derde bedrijf met 5-1 achter en kreeg zelfs een matchpoint tegen. Hij maakte dat ongedaan, waarna hij met 6-7 (3), 6-4 en 7-6 (4) alsnog aan het langste eind trok.

Na de winst in de eerste set maakte Medvedev in het tweede bedrijf een rommelige indruk. Hij sprong slordig met zijn kansen om, mopperde veel en liet Nadal mede daardoor terugkomen in de wedstrijd.

In de beslissende derde set hervond de Rus zijn vertrouwen. De man die maar liefst 29 van zijn vorige 34 partijen had gewonnen brak Nadal twee keer en kwam op een 5-1-voorsprong. Een ontketende Nadal won, mede door de steun van het publiek, vijf games op rij en dwong een tiebreak af.

Daarin bleek een misser van Medvedev op 5-4 voor Nadal beslissend, waarna de Spanjaard na een nieuwe fout van de Rus de partij alsnog naar zich toetrok.

Daniil Medvedev leek op weg naar zijn eerste zege op de ATP Finals. (Foto: Pro Shots)

Nadal strijdt om eerste plaats

Nadal, die niet fit begon aan het toernooi, verloor eerder in zijn eerste partij van titelverdediger Zverev. De Spanjaard hoopt het jaar als nummer één van de wereld af te sluiten.

Hij strijdt om die eer met Novak Djokovic, die het toernooi hoe dan ook moet winnen om daar kans op te maken. De Serviër moet zelf donderdag in zijn laatste groepsduel afrekenen met Roger Federer om de volgende ronde te bereiken.

Thiem is in die groep al zeker van de laatste vier, terwijl de Italiaan Matteo Berrettini al uitgeschakeld is.

Stand groep André Agassi

  • 1. Stéfanos Tsitsipás 2-4 (4-0)
  • 2. Alexander Zverev 2-2 (2-2)
  • 3. Rafael Nadal 2-2 (2-3)
  • 4. Daniil Medvedev 0-2 (1-4)