Roger Federer is de ATP Finals in Londen zondag begonnen met een nederlaag. De Zwitser verloor in twee sets van Dominic Thiem, nadat Novak Djokovic te sterk was voor Matteo Berrettini.

Het was al de derde keer op rij dat de 26-jarige Thiem won van de twaalf jaar oudere Federer. De Oostenrijker zette na 101 minuten 7-5 en 7-5 op het scorebord tegen de zesvoudig kampioen.

Thiem, nummer vijf van de wereld, begon goed aan de partij in de O2 Arena en brak Federer direct. Federer, toernooiwinnaar in 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 en 2011, sloeg in de vierde game terug, maar moest de set met een break van Thiem bij 5-5 alsnog afstaan.

Ook in de tweede set plaatste Thiem een break op 5-5. Federer kreeg een game later nog kansen om de partij te verlengen, maar dat stond Thiem niet toe.

Dominic Thiem begon goed aan de ATP Finals. (Foto: Pro Shots)

Djokovic in twee sets langs Berrettini

Eerder op de dag had de 32-jarige Djokovic iets meer dan een uur nodig om af te rekenen met de negen jaar jongere Berrettini: 6-2 en 6-1.

De nummer twee van de wereld plaatste vijf breaks en sloeg in de hele wedstrijd slechts zeven onnodige fouten, tegenover 25 van Berrettini.

Djokovic, die op de ATP Finals met Rafael Nadal strijdt om de nummer 1-positie, bereikte in zijn loopbaan zeven keer de finale van het eindejaarstoernooi. De zestienvoudig Grand Slam-winnaar zegevierde in 2008, 2012, 2013, 2014 en 2015 en verloor de eindstrijd vorig jaar van Alexander Zverev.

Felicitaties van Matteo Berrettini voor Novak Djokovic. (Foto: Pro Shots)

Djokovic en Federer in groep Björn Borg

Aan de ATP Finals doen de beste acht tennissers van 2019 mee. Djokovic en Berrettini maken samen met Federer en Thiem deel uit van groep Björn Borg.

De andere poule - groep André Agassi - bestaat uit de mondiale nummer een Nadal, titelverdediger Zverev, Stéfanos Tsitsipás en Daniil Medvedev. De nummers een en twee van elke poule bereiken de halve finales.