Novak Djokovic heeft zich vrijdag op eenvoudige wijze geplaatst voor de halve finales van het Masters-toernooi in Parijs. Ook Rafael Nadal drong zonder problemen door tot de laatste vier.

De 32-jarige Djokovic gunde de elf jaar jongere Tsitsipás slechts drie games: 6-1 en 6-2. De Serviër besliste de partij binnen een uur op zijn eerste matchpoint.

Djokovic begon uitstekend aan de partij en stond in een mum van tijd met 5-0 voor. Nadat Tsitsipás in de zesde game nog drie setpunten wegwerkte, moest hij de set een game later na een klein half uur wel afstaan.

In het tweede bedrijf kwam de mondiale nummer zeven nog met 1-0 voor, maar daarna was Djokovic heer en meester. De zestienvoudig Grand Slam-winnaar stond nog slechts één game af.

Djokovic schreef het toernooi in Parijs al vier keer op zijn naam. In 2009, 2013, 2014 en 2015 was hij de sterkste in de Franse hoofdstad, waar hij vorig jaar de finale verloor van Karen Khachanov. De Rus strandde deze week al in de tweede ronde.

In de halve eindstrijd neemt Djokovic het op tegen Grigor Dimitrov. De Bulgaar was met 6-2 en 7-5 te sterk voor de Chileen Christian Garín.

Rafael Nadal rekende in de kwartfinales af met Jo-Wilfried Tsonga. (Foto: Pro Shots)

Nadal treft Shapovalov in halve eindstrijd

Nadal, die het toernooi in Parijs nog nooit won, had in de kwartfinales één set moeite met thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga: 7-6 (4) en 6-1. De partij op het Franse hardcourt nam iets meer dan anderhalf uur in beslag.

In de eerste set ging de score gelijk op en was Nadal net iets sterker in de tiebreak. Daarmee was het verzet van Tsonga gebroken, want de Fransman won in het tweede bedrijf nog slechts veertien punten.

Nadal neemt het voor een finaleplek op tegen Denis Shapovalov. De jonge Canadees versloeg publiekslieveling Gaël Monfils met tweemaal 6-2. Door zijn nederlaag loopt de Fransman het achtste en laatste ticket voor de ATP Finals mis. Dat startbewijs gaat nu naar de Italiaan Matteo Berrettini.

Nadal neemt na het Masters-toernooi sowieso de nummer één-positie over van Djokovic. De geboren Mallorcaan heeft tot het einde van dit seizoen veel minder punten te verdedigen en sluit het jaar mogelijk ook af als aanvoerder van de wereldranglijst.

Na het toernooi in de Franse hoofdstad staan dit seizoen alleen nog de ATP Finals op het programma. Dat toernooi wordt van 10 tot en met 17 november in Londen gehouden. Djokovic verloor vorig jaar de eindstrijd van de ATP Finals van Alexander Zverev.