Daniil Medvedev heeft zaterdag de finale van het Masters-toernooi in Sjanghai bereikt. De nummer vier van de wereld rekende op het Chinese hardcourt zonder setverlies met de Griek Stéfanos Tsitsipás af en neemt het in de finale op tegen Alexander Zverev.

De 23-jarige Medvedev was de twee jaar jongere Tsitsipás na ruim anderhalf uur de baas: 7-6 (5) en 7-5. De Griekse nummer zeven van de wereld had in de kwartfinales nog voor een stunt gezorgd door Novak Djokovic in drie sets uit te schakelen.

Medvedev is nog altijd zonder setverlies in Sjanghai. De Rus kan in China zijn vierde ATP-titel van 2019 veroveren, nadat hij eerder dit jaar de hardcourttoernooien in Sofia, Cincinnati en Sint-Petersburg op zijn naam schreef.

Het Masters-toernooi van Sjanghai is al het zesde opeenvolgende toernooi waarop Medvedev de finale haalt. Zijn imponerende reeks begon in juli in Washington, waarna hij ook op de Masters-toernooien in Montreal en Cincinnati, de US Open en in Sint-Petersburg tot de eindstrijd reikte.

Medvedev won alleen in Cincinnati en Sint-Petersburg. Op de US Open was hij dicht bij de eerste Grand Slam-titel uit zijn loopbaan, maar Medvedev ging in een spannende vijfsetter ten onder tegen Rafael Nadal.

Stéfanos Tsitsipás feliciteert Daniil Medvedev. (Foto: Pro Shots)

Zverev maatje te groot voor Berrettini

In de finale van het toernooi in Sjanghai wacht Medvedev een krachtmeting met de Duitser Zverev. De nummer zes van de wereld rekende in twee sets af met de Italiaanse nummer dertien van de wereld Matteo Berrettini: 6-3 en 6-4.

De 22-jarige Zverev gunde Berrettini geen enkel breakpoint en stapte na iets meer dan een uur als winnaar van de baan. Het toptalent had in de kwartfinales al voor een stunt gezorgd door Roger Federer uit te schakelen.

Zverev jaagt op zijn tweede ATP-titel van het jaar, nadat hij in mei het kleine graveltoernooi in het Zwitserse Genève op zijn naam schreef. De Duitser won in zijn loopbaan al drie Masters-toernooien (Rome en Montreal in 2017 en Madrid in 2018) en schreef vorig jaar bovendien de prestigieuze ATP Finals op zijn naam.

Het Masters-toernooi in Sjanghai werd vorig jaar gewonnen door Djokovic, waardoor er hoe dan ook een nieuwe winnaar komt. De eindzege ging dit decennium altijd naar een speler uit de top drie; van de laatste zeven edities werden er vier door Djokovic en twee door Federer gewonnen.