Kiki Bertens heeft maandag zonder setverlies de derde ronde van het prestigieuze WTA-toernooi in Peking bereikt. De Westlandse was op het Chinese hardcourt te sterk voor Dayana Yastremska.

Bertens had een uur en 45 minuten nodig om met de pas negentienjarige Yastremska af te rekenen: 7-6 (5) en 6-3. Het Oekraïense talent bezet de 26e positie op de wereldranglijst en staat zodoende achttien plekken lager dan Bertens, de mondiale nummer acht van de wereld.

De 27-jarige Nederlandse lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden na een aantal teleurstellende resultaten. In Zhengzhou en Osaka, tijdens de eerste twee toernooien van haar tour door Azië, verloor ze direct haar eerste partij. In Wuhan wist ze vorige week maar één wedstrijd te winnen.

In Peking, waar veel punten te verdienen zijn voor de wereldranglijst, was Bertens in de eerste ronde al te sterk voor Donna Vekic en voor een plek in de kwartfinales wacht mogelijk een krachtmeting met Angelique Kerber. De als tiende geplaatste Duitse moet dan wel zien af te rekenen met de Sloveense Polona Hercog.

Bertens hoopt de komende weken een startbewijs voor de WTA Finals te veroveren. De kopvrouw van het Nederlandse tennis bezet op dit moment de tiende plek op de jaarranglijst, terwijl alleen de beste acht tennissters zich voor het prestigieuze eindejaarstoernooi plaatsen. Ze doet in oktober ook nog mee in Moskou.

Bertens overleeft setpunt in eerste bedrijf

Het ging in de eerste set lang gelijk op tussen Bertens en Yastremska, die nog nooit eerder tegen elkaar speelden. Op 2-2 deelde Bertens alsnog de eerste tik uit door een break te plaatsen en een voorsprong te nemen. Hoewel ze vlak daarna twee breakpoints wegsloeg, verloor ze op 4-3 alsnog haar opslag.

Yastremska liet zich vervolgens niet meer verrassen op haar eigen service en kreeg op 6-5 zelfs een setpoint, maar Bertens bleef overeind en dwong een tiebreak af. Daarin liep de Nederlandse snel uit naar een 6-1-voorsprong en na vier onbenutte setpoints was het bij de vijfde poging wel raak.

In het tweede bedrijf was het wisselvalligheid troef bij Bertens en Yastremska, die beiden hun eerste servicegame verloren. Bertens herstelde zich als eerste en brak haar Oekraïense opponent op 2-1 opnieuw, maar ze wist op haar eigen opslag ook niet te overtuigen.

Nadat ze al de nodige breakpoints overleefde, verloor Bertens op 4-2 alsnog haar servicegame. Spannend werd het desondanks niet meer, want de slordig spelende Yastremska verloor direct daarna opnieuw haar servicegame en zag Bertens de wedstrijd vervolgens met een ace in haar voordeel beslissen.