Rafael Nadal heeft zich zondag met een handblessure afgemeld voor de slotdag van de Laver Cup. De Spanjaard kan daardoor niet dubbelen met zijn eeuwige rivaal Roger Federer.

"Ik heb een geweldige tijd gehad bij de Laver Cup, dus ik ben teleurgesteld dat ik vandaag niet kan spelen", zegt Nadal in een verklaring. "Maar ik heb een ontsteking in mijn hand en daarom moet ik rust nemen."

De negentienvoudig Grand Slam-winnaar zou zondag in het enkelspel tegen Nick Kyrgios spelen. De Australiër neemt het nu op tegen Dominic Thiem.

In het dubbelspel werd Nadal vervangen door Stéfanos Tsitsipás. De Griek verloor aan de zijde van Federer van de Amerikanen John Isner en Jack Sock (7-5, 4-6 en 8-10)

Het unieke aan de Laver Cup, die toe is aan zijn derde editie, is juist dat rivalen Nadal en Federer bij elkaar in één team zitten en dus met elkaar kunnen dubbelen. In 2017 wonnen de Zwitser en de Spanjaard hun partij tegen Sam Querrey en Sock. Vorig jaar deed Nadal vanwege een blessure niet mee.

Team Europa van Federer en Nadal begon de laatste dag van de Laver Cup met een 7-5-voorsprong tegen Team Wereld. Er stonden zondag in Genève drie enkelspelen en een dubbelspel op het programma en elke zege is drie punten waard.