Kiki Bertens heeft donderdagavond de derde ronde van de US Open bereikt. De kopvrouw van het Nederlandse tennis versloeg de één jaar oudere Anastasia Pavlyuchenkova met 7-5 en 6-4 en evenaarde zo haar beste prestatie ooit op het toernooi.

De zege is een opsteker voor de Westlandse, na tegenvallende resultaten op Grand Slam-toernooien eerder dit jaar. Op zowel de Australian Open als Roland Garros was de tweede ronde het eindstation en op Wimbledon kwam de Nederlandse niet verder dan de derde ronde.

Door haar overwinning staat Bertens zaterdag tegenover de Duitse Julia Görges (WTA-30) in de derde ronde, waarin ze vorig jaar nog werd uitgeschakeld. De 29-jarige Duitse ontdeed zich zonder al te veel problemen van de Amerikaanse Francesca Di Lorenzo: 7-5 en 6-0.

De Nederlandse nummer zeven van de wereld kan revanche nemen voor de verloren kwartfinale op Wimbledon van vorig jaar, toen Görges in drie sets te sterk bleek.

Bertens toont veerkracht in duel met Pavlyuchenkova

Bertens had bijna anderhalf uur nodig om zich van Pavlyuchenkova, de nummer 45 van de wereld, te ontdoen. Begin dit jaar schakelde de Russin de Nederlandse nog uit op de Australian Open.

Ook ditmaal had de Westlandse het moeilijk met de voormalige nummer dertien van de wereld. Bertens stond aan het begin van de wedstrijd zwaar onder druk. De Russin kwam al snel op een 3-0-voorsprong en kreeg kansen om die marge uit te bouwen.

Daarna begon Bertens de rally's langer te maken en punten af te dwingen. Op het moment dat Pavlyuchenkova de set kon uitserveren, maakte de Russin drie dubbele fouten en pakte Bertens een break terug. Op 5-5 won ze opnieuw de servicegame van haar tegenstandster, om vervolgens de set uit te serveren.

In de tweede set moest Bertens opnieuw veerkracht tonen na een vroege break achterstand. Pavlyuchenkova wist de voorsprong weer een paar games zonder al te veel problemen vast te houden, waarna Bertens op 4-2 de break terugpakte. De Westlandse versnelde en gunde de 28-jarige Russin geen games meer.