Robin Haase is dinsdagavond in de eerste ronde van de US Open blijven steken. De Hagenaar redde het niet tegen de Argentijn Diego Schwartzman, de nummer twintig van de plaatsingslijst: 6-3, 7-6 (6) en 6-0. Bij de vrouwen strandde Richèl Hogenkamp eveneens in de eerste ronde.

Voor Haase is het pas de eerste nederlaag tegen Schwartzman in zes duels. De 32-jarige Hagenaar had de Zuid-Amerikaan al twee keer verslagen op hardcourt: in 2016 op Indian Wells en een jaar later in Montreal.

Vorig jaar wist Haase de eerste ronde wel te overleven. Hij verloor toen in de tweede ronde van de Belg David Goffin. Door de uitschakeling in de eerste ronde zal Haase, nu de mondiale nummer 143, weer terrein verliezen op de wereldranglijst.

De kopman van het Nederlandse tennis stond op de laatste 39 Grand Slam-toernooien direct in het hoofdschema, maar moet dit seizoen nog veel punten halen om deelname aan de Australian Open van begin 2020 te bewerkstelligen.

Diego Schartzman was in de eerste ronde veel te sterk voor Robin Haase. (Foto: Getty Images)

Haase levert vroege break in

Schwartzman brak Haase twee keer om de eerste set met 6-3 te pakken. In de tweede set nam de Nederlander een break voorsprong, maar leverde hij die meteen weer in.

Haase knokte zich terug van een break achterstand en dwong alsnog een tiebreak af. Daarin pakte de Argentijn met een goede return op 7-6 alsnog de winst.

Het verzet van Haase was daarna gebroken. Hij leverde meteen twee keer zijn opslag in en zag Schwartzman snel uitlopen naar 4-0. Na een lange game op de service van Haase kwam de Argentijn op 5-0 en serveerde hij de partij vervolgens zonder fouten uit.

Voor Richèl Hogenkamp was de eerste ronde eveneens het eindstation. (Foto: Getty Images)

Ook Hogenkamp niet naar tweede ronde

Ook Hogenkamp wist de tweede ronde niet bereiken. De 27-jarige Doetinchemse verloor in twee sets van de als 23e geplaatste Donna Vekic uit Kroatië: 7-6 (4) en 6-3.

Hogenkamp, momenteel de nummer 207 van de wereldranglijst, had zich via drie zeges in de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in New York geplaatst. Daardoor mocht ze net als in 2016 en 2017 deelnemen aan de eerste ronde.

Tegen Vekic had Hogenkamp zeker kansen. In de eerste set pakten beide speelsters twee keer een break en moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin werden een paar fouten Hogenkamp fataal.

De 23-jarige Kroatische pakte meteen ook een break in de tweede set, maar Hogenkamp knokte zich terug. Een tweede break van Vekic kon ze echter niet meer goedmaken.