Kiki Bertens en Arantxa Rus hebben zich donderdag beiden overtuigend voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Palermo geplaatst. Bertens was in de tweede ronde veel te sterk voor Aleksandra Krunic uit Servië en Rus verraste Viktória Kuzmová uit Slowakije.

De 27-jarige Bertens, die als eerste geplaatst is in Palermo, versloeg Krunic met 6-3 en 6-1. De partij op het Italiaanse gravel nam een uur en twintig minuten in beslag.

Bertens stond al snel een break voor tegen Krunic en liep in een mum van tijd uit naar 5-2. De nummer 103 van de wereld werkte één break achterstand weg, maar leverde een game later opnieuw haar opslag in.

In het tweede bedrijf verloor Bertens direct haar service, maar de mondiale nummer vijf stond daarna geen game meer af en besliste de wedstrijd op haar eerste matchpoint.

Bij de laatste acht staat Bertens tegenover de winnares van de confrontatie tussen de Roemeense Irina-Camelia Begu en Jasmine Paolini uit Italië. In de halve eindstrijd treft ze mogelijk Rus.

Arantxa Rus verraste de Slowaakse Viktória Kuzmová. (Foto: Pro Shots)

Arantxa Rus voor het eerst naar kwartfinales dit jaar

De 28-jarige Rus was met 6-4 en 6-4 te sterk voor Kuzmová, de nummer drie van de plaatsingslijst. De Nederlandse besliste de partij op het Italiaanse gravel na ruim anderhalf uur op haar eerste matchpoint.

De eerste zes games van de wedstrijd leverden evenzoveel breaks op, waarna Rus in de tiende game opnieuw toesloeg en de set pakte. In het tweede bedrijf knokte de mondiale nummer 130 zich terug van een 1-3-achterstand en verloor ze in het vervolg nog maar één game.

Het is de eerste keer dit jaar dat Rus de kwartfinales van een WTA-toernooi haalt. Daarin treft ze de Spaanse Paula Badosa, die 119e staat op de wereldranglijst.