Arantxa Rus heeft dinsdag niet kunnen verrassen in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Boekarest. De Zuid-Hollandse verloor op het Roemeense gravel in twee sets van de Russische Veronika Kudermetova: 2-6 en 4-6.

Rus slaagde er alleen in de tweede set in om het spannend te maken, maar ze wist uiteindelijk geen beslissende derde set te forceren tegen de vrouw die 72 plaatsen hoger dan zij staat op de wereldranglijst (128 om 56).

De geboren Delftse haalde vorige week in Bastad nog wel de tweede ronde, maar ze ging daarin wel op pijnlijke wijze onderuit tegen de Zweedse Johanna Larsson: 1-6 en 0-6.

Rus won twee weken geleden wel het ITF-toernooi van Den Haag. Het betekende haar zeventiende titel in het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien.

De linkshandige speelster plaatste zich daarvoor niet voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Ze verloor in de tweede ronde van de kwalificaties van de Belgische Ysaline Bonaventure.

Rus deed dit jaar nog niet mee aan het hoofdtoernooi van een Grand Slam. In 2018 strandde ze in de eerste ronde van Roland Garros, Wimbledon en de Australian Open.