Roger Federer heeft zich vrijdag ten koste van rivaal Rafael Nadal geplaatst voor de finale van Wimbledon. De Zwitser won in vier sets van de Spanjaard en speelt zondag in de eindstrijd tegen titelverdediger Novak Djokovic.

De 37-jarige Federer, die ondanks zijn lagere ranking hoger is geplaatst dan de vier jaar jongere Nadal, had drie uur nodig om in de bij vlagen hoogstaande partij af te rekenen met de nummer twee van de wereld: 7-6 (3), 1-6, 6-3 en 6-4.

De Zwitser staat voor de twaalfde keer in de finale van Wimbledon en kan het Grand Slam-toernooi voor de negende keer winnen. In 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 en 2017 was hij de sterkste op het Londense gras.

Het was al de veertigste keer dat Nadal en Federer elkaar troffen. De vorige keer was dit jaar op Roland Garros, toen Nadal in drie sets won. De Spanjaard heeft met 24 gewonnen partijen tegen Federer meestal de overhand.

Dit jaar op Wimbledon waren de rollen omgedraaid. Federer was op vrijwel alle vlakken sterker dan Nadal. Zo serveerde hij beter, maakte hij meer punten en liet hij ook meer winners noteren.

Vreugde bij de vrouw van Roger Federer. (Foto: Pro Shots)

Federer grijpt voorsprong na winst in tiebreak

De eerste set tussen de twee grootmachten ging gelijk op, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin kwam Nadal nog wel op 3-2, maar door vijf punten op rij trok Federer de set naar zich toe.

Nadal herstelde het evenwicht in het tweede bedrijf. Hij nam snel een break voorsprong, waarna Federer het leek te laten lopen. De Zwitser liet zich voor een tweede keer breken en gaf de set op die manier wel heel eenvoudig uit handen.

Federer was in set drie weer bij de les. Hij pakte al snel de service van Nadal en gaf die marge niet meer uit handen. De nummer drie van de wereld liet zelfs kansen liggen om de set met een groter verschil te winnen.

De uitstekend serverende Federer kwam daarna niet echt meer in de problemen. Hij nam ook in de vierde set een voorsprong met wederom een vroege break. Nadal stribbelde in de laatste game nog flink tegen, maar op zijn vijfde matchpoint sloeg Federer toe en gaat daardoor zondag voor zijn negende Wimbledon-titel.

Roger Federer en Rafael Nadal verlieten samen de baan (Foto: Pro Shots)

Djokovic ten koste van Bautista Agut naar finale

Om de titel te pakken moet Federer in de finale winnen van Djokovic. De nummer één van de wereld had alleen in set twee moeite met de Spanjaard Roberto Bautista Agut en besliste de partij na ruim 2 uur en 45 minuten spelen: 6-2, 4-6, 6-3 en 6-2.

De 32-jarige Djokovic gaat zondag voor zijn vijfde eindzege op het 'heilige gras' van Wimbledon. De Serviër won het toernooi behalve vorig jaar ook in 2011, 2014 en 2015.

Nadat Djokovic eenvoudig de eerste set naar zich toe had getrokken, raakte hij het initiatief in het tweede bedrijf kwijt. Bautista Agut, die voor het eerst in de halve eindstrijd van een Grand Slam stond, brak Djokovic in game drie en stond die voorsprong niet meer af.

Roberto Bautista Agut stond pas voor de eerste keer in de halve finale van een Grand Slam. (Foto: Pro Shots)

Djokovic lijdt pas tweede setverlies

Het was pas de tweede keer dit toernooi dat Djokovic een set verloor. Eerder wist de Pool Hubert Hurkacz hem in de derde ronde een setje af te snoepen, maar die won in de daaropvolgende twee bedrijven nog maar vijf games.

Ook nu liet Djokovic zijn tegenstander niet verder komen dan 1-1 in sets. Een late break in de derde set leverde hem die set op, waarna het verzet van Bautista Agut gebroken leek.

De Serviër nam in het vierde bedrijf zelfs een dubbele break voorsprong. De Spanjaard sloeg in de laatste game nog enkele matchpoints weg, maar dat bleek slechts uitstel van executie.

Novak Djokovic gaat zondag voor zijn vijfde eindzege op Wimbledon. (Foto: Pro Shots)