Roger Federer en Rafael Nadal hebben dinsdag zonder veel moeite de tweede ronde van Wimbledon bereikt. Dominic Thiem ging direct onderuit op het Grand Slam-toernooi in Londen.

De 37-jarige Federer kende een valse start tegen de vijftien jaar jongere LLoyd Harris door de eerste set te verliezen. Hij richtte zich vervolgens knap op en kwam na minder dan een uur spelen alsnog als overtuigende winnaar uit de strijd: 3-6, 6-1, 6-2 en 6-2.

Federer, die 42 winners sloeg tegen Harris, kan Wimbledon voor de negende keer op zijn naam schrijven. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar trok in 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 en 2017 al aan het langste eind in Londen.

Zijn voorbereiding op Wimbledon verliep goed, want Federer wist eind juni het grastoernooi in het Duitse Halle te winnen. Het betekende de derde ATP-titel van het jaar voor de huidige nummer drie van de wereld, die ook het Masters-toernooi van Miami en het hardcourttoernooi van Dubai won.

Voor een plek in de derde ronde neemt de als tweede geplaatste Federer het op tegen de Engelsman Jay Clarke, die in vier sets afrekende met de Amerikaan Noah Rubin. De twintigjarige Clarke is de nummer 169 van de wereld.

Roger Federer kende een stroeve start. (Foto: Pro Shots)

Nadal in drie sets langs Sugita

Nadal kwam zijn eersterondepartij wel zonder setverlies door. De 33-jarige Spanjaard had weinig te duchten van de Japanse qualifier Yuichi Sugita en trok na iets meer dan twee uur spelen aan het langste eind: 6-3, 6-1 en 6-3.

De 33-jarige Nadal, die Wimbledon twee keer en in 2010 voor het laatst op zijn naam schreef, neemt het in de tweede ronde op tegen 'enfant terrible' Nick Kyrgios.

Voor Thiem zat het toernooi er al na één partij op. De Oostenrijker, die op Roland Garros nog tot de finale reikte, ging in vier sets onderuit tegen de Amerikaan Sam Querrey: 7-6 (4), 6-7 (1), 3-6 en 0-6.

Gravelspecialist Thiem kwam op Wimbledon nooit verder dan de achtste finales. De nummer vier van de wereld strandde vorig jaar ook al in de eerste ronde, nadat hij moest opgeven tegen Marcos Baghdatis.

De als achtste geplaatste Kei Nishikori was een maatje te groot voor de Braziliaan Thiago Monteiro: 6-4, 7-6 (3) en 6-4. De Japanner, die vorig jaar de kwartfinales haalde, treft nu Cameron Norrie.