Kiki Bertens is blij dat ze bij het grastoernooi van Rosmalen de hoge verwachtingen weet in te lossen. De beste Nederlandse tennisster aller tijden bereikte zaterdag de finale door af te rekenen met Elena Rybakina.

"Ik ben superblij dat het gelukt is", zei Bertens nadat ze de Kazachse qualifier in de halve eindstrijd met 6-4 en 6-4 aan de kant had geschoven. De partij duurde een kleine anderhalf uur, maar lag wel lange tijd stil wegens de regen.

Bertens vindt het lastig om te spelen voor een verwachtingsvol thuispubliek. Bovendien is gras niet haar favoriete ondergrond.

"Het is hier voor mij niet gemakkelijk tennissen", geeft de nummer vier van de wereldranglijst toe. "Maar ik ga het wel steeds leuker vinden."

Met het bereiken van de finale heeft Bertens zondag kans op haar tiende WTA-titel en haar eerste op gras . Ook is het weer een extra duel op gras in voorbereiding op Wimbledon.

"Ik ben goed bezig", concludeert ze. "Het gaat elke wedstrijd beter." Het Grand Slam-toernooi in Londen begint op 1 juli.

Kiki Bertens neemt de felicitaties van Elena Rybakina in ontvangst. (Foto: ANP)

Bertens wil Sluiter overtreffen

Leuke bijkomstigheid voor Bertens is dat ze met haar finaleplaats in Rosmalen haar coach Raemon Sluiter heeft geëvenaard. Sluiter bereikte tien jaar geleden de eindstrijd op het Brabantse gras en verloor daarin van de Duitser Benjamin Becker.

"Mijn doel was om het hier beter te doen dan Raemon, die hier de finale speelde", lacht ze. "Dus ik ga morgen natuurlijk voor de winst."

In de finale neemt Bertens het zondag op tegen de Amerikaanse Alison Riske. Ze speelde drie keer eerder tegen de huidige nummer 61 van de wereld en stapte telkens als winnaar van de baan.