Richèl Hogenkamp en Thiemo de Bakker zijn dinsdag als enige Nederlanders doorgedrongen tot de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros. Arantxa Rus en Lesley Kerkhove werden uitgeschakeld.

De 27-jarige Hogenkamp was met 6-4, 1-6 en 6-3 te sterk voor de Poolse Magdalena Frech, de nummer 165 van de wereld. De Japanse Nao Hibino is haar volgende tegenstandster. Er moeten drie partijen gewonnen worden om het hoofdtoernooi te bereiken.

De afgelopen twee jaar wist Hogenkamp, de mondiale nummer 178, zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi in Parijs. Vorig jaar verloor ze in de eerste ronde van Maria Sharapova. In 2017 haalde ze de tweede ronde door een zege op Jelena Jankovic, waarna Elise Mertens een maatje te groot bleek.

Bij de mannen rekende De Bakker in de eerste kwalificatieronde op het Franse gravel in een uur en 26 minuten af met de Japanner Yasutaka Uchiyama: 6-3 en 7-5.

De Nederlandse nummer 233 van de wereldranglijst stuit in de tweede ronde opnieuw op een Japanner. Hij neemt het daarin op tegen Go Soeda, de huidige nummer 201 van de mondiale ranglijst.

De Westlander haalde in 2010 de derde ronde op Roland Garros. Drie jaar geleden strandde hij bij zijn derde en voorlopig laatste optreden in de eerste ronde.

Thiemo de Bakker. (Foto: Pro Shots)

Rus en Kerkhove redden het niet

De 28-jarige Rus verloor in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in twee sets (1-6 en 4-6) van de negen jaar jongere Russin Sofya Zhuk, die op de wereldranglijst 38 plaatsen lager staat (169 om 131).

Kerkhove begon wel goed aan haar partij tegen Kathinka von Deichmann uit Liechtenstein (WTA-218), maar de Zeeuwse nummer 199 van de wereld won na verlies van de tweede set geen game meer: 6-3, 4-6 en 0-6.

Tallon Griekspoor werd maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Robin Haase is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi van Roland Garros. In het vrouwentoernooi is Kiki Bertens een van de favorieten.

Bibiane Schoofs moet zich via de kwalificaties proberen te plaatsen. Zij komt woensdag voor het eerst in actie en speelt dan tegen de Britse Heather Watson.

Quirine Lemoine. (Foto: ANP)

Lemoine verliest in Neurenberg

Quirine Lemoine speelde deze week niet in Parijs, maar bij het WTA-toernooi van Neurenberg. De nummer 262 van de wereld verloor dinsdag op het Duitse gravel in de eerste ronde van de Roemeense Laura Ioana Paar (WTA-301): 1-6 en 3-6.

Beide tennissters hadden zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi in Neurenberg.

De 27-jarige Lemoine stond voor de tweede keer dit jaar in het hoofdschema van een WTA-toernooi. De Nederlandse verloor in februari in Boedapest ook in de eerste ronde.

Bertens won het toernooi van Neurenberg in 2016 en 2017, maar de mondiale nummer vier neemt deze week rust met het oog op Roland Garros.