Novak Djokovic is met veel pijn en moeite doorgedrongen tot de halve finale van het Masters-tennistoernooi in Rome. De Serviër versloeg de Argentijn Juan Martín del Potro vrijdagavond laat, in een wedstrijd die ruim drie uur duurde, in drie sets: 4-6, 7-6 (6) en 6-4.

In de tiebreak van de tweede set overleefde Djokovic twee matchpoints. Daarna moest Del Potro zich uitgebreid laten behandelen aan een bloedende blaar op een van zijn voeten.

De Argentijn gaf zich nog niet gewonnen en Djokovic moest tot het uiterste gaan om hem naar huis te sturen. De nummer één van de wereld speelt in de halve finales tegen een andere Argentijn, Diego Schwartzman, die in de kwartfinales de als zesde geplaatste Japanner Kei Nishikori de baas was: 6-4 en 6-2.

Djokovic won het toernooi in Rome al vier keer, in 2008, 2011, 2014 en 2015. De Spaanse gravelspecialist Rafael Nadal schreef het toernooi acht keer op zijn naam.

Nadal tegen Tsitsipás

Nadal staat in de andere halve eindstrijd tegenover Stéfanos Tsitsipás. Vorige week in Madrid verloor Nadal nog van de Griek in de halve finales.

Tsitsipás hoefde vrijdag in Rome niet in actie te komen in de kwartfinales. Zijn Zwitserse tegenstander Roger Federer trok zich terug vanwege een blessure aan zijn rechterbeen. Nadal versloeg vrijdag landgenoot Fernando Verdasco in twee sets: 6-4 en 6-0.

Bij de vrouwen speelt Kiki Bertens zaterdag in de halve finales tegen de Britse Johanna Konta.