Het Nederlandse Fed Cup-team is slecht begonnen aan de play-off tegen Japan voor lijfsbehoud in Wereldgroep II. De formatie van captain Paul Haarhuis staat na de eerste dag al met 0-2 achter.

Richel Hogenkamp ging in haar partij onderuit tegen Misaki Doi. De Japanse, die 72 plekken hoger op de wereldranglijst staat (104 om 176), trok na een uur en dertien minuten aan het langste eind op het Japanse hardcourt: 6-3 en 6-4.

Vlak daarna leed Bibiane Schoofs een kansloze nederlaag tegen Nao Hibino, die slechts 55 minuten nodig had om af te rekenen met de Nederlandse: 6-1 en 6-2. De dertigjarige Schoofs staat 29 plekken lager op de WTA-ranking dan haar zes jaar jongere Japanse opponente.

De krachtmeting tussen Nederland en Japan wordt in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) beslist. Mocht Nederland de twee komende wedstrijden in het enkelspel winnen, dan moet een dubbelpartij de beslissing brengen.

Nederland is veroordeeld tot het spelen van play-offs om in Wereldgroep II te mogen blijven, omdat de formatie van captain Haarhuis eerder dit jaar in Den Bosch kansloos van Canada (0-4) verloor. Bij verlies tegen Japan degraderen de tennissters naar de Europees/Afrikaanse zone.

Grote afwezigen bij Nederland zijn Kiki Bertens en Arantxa Rus, die de Fed Cup-ontmoeting met Japan niet in hun schema vinden passen. Bij Japan ontbreekt tweevoudig Grand Slam-winnares Naomi Osaka, de nummer één van de wereld.