Fed Cup-captain Paul Haarhuis heeft Richèl Hogenkamp en Bibiane Schoofs vrijdag aangewezen voor de enkelspelen in het duel met Japan. Nederland moet zaterdag en zondag in Osaka winnen van de Japanse vrouwen om niet te degraderen uit wereldgroep II.

Hogenkamp, de nummer 176 van de wereldranglijst, neemt het zaterdag op tegen Misaki Doi, die 74 plekken hoger staat op de mondiale ranking. Schoofs, de nummer 149 van de wereld, speelt daarna tegen Nao Hibano (112e op de wereldranking).

Zondag speelt Hogenkamp tegen Hibano en treft Schoofs Doi. Daarna volgt nog een dubbelspel, met namens Nederland Demi Schuurs en Lesley Kerkhove.

Beide teams spelen zonder hun beste speelsters. Bij Nederland ontbreken Kiki Bertens en Arantxa Rus. Zij willen zich op hun eigen carrière concentreren. Japan treedt aan zonder de mondiale nummer één Naomi Osaka.

Het Nederlandse Fed Cup-team is veroordeeld tot het spelen van het play-offduel met Japan door de 0-4-nederlaag in februari tegen Canada. Bij een nederlaag tegen Japan degradeert Nederland naar de Europees/Afrikaanse zone.

De ontmoeting tussen Japan en Nederland begint zaterdag om 4.00 uur Nederlandse tijd in het Utsubo Tennis Center in Osaka met de partij tussen Hogenkamp en Doi.