Roger Federer heeft vrijdag voor de twaalfde keer in zijn carrière de halve finales op het Masterstoernooi van Indian Wells gehaald. Daarin neemt hij het zaterdag op tegen zijn rivaal Rafael Nadal.

Federer was vrijdag in de kwartfinale met 6-4 en 6-4 te sterk voor Hubert Hurkacz. Nadal won later op de avond met 7-6 (2) en 7-6 (2) van Karen Khachanov.

In de andere halve finale van het hardcourttoernooi staat Dominic Thiem zaterdag tegenover Milos Raonic.

Federer neemt voor de negentiende keer deel aan het toernooi in Indian Wells, waarmee hij een record in handen heeft. De 37-jarige routinier deelt met vijf toernooioverwinningen een ander record met Novak Djokovic, die in de huidige editie al in de derde ronde sneuvelde.

Federer, de nummer vier van de wereld, had tegen de 22-jarige Hurkacz (67e op de wereldranglijst) aan drie breakpoints voldoende om zijn tegenstander tweemaal te breken. Op zijn eigen service hoefde Federer maar twee breakkansen toe te staan, maar Hurkacz kon die niet benutten.

Rafael Nadal in actie in Indian Wells. (Foto: ProShots)

Nadal heeft moeite met service Khachanov

Nadal had het in de kwartfinale zeker niet gemakkelijk tegen Karen Khachanov, maar de Spanjaard trok na twee tiebreaks aan het langste eind: 7-6 (2) en 7-6.

De 32-jarige Nadal (nummer twee van de wereld) had moeite om grip te krijgen op de service van de tien jaar jongere Rus. Khachanov, de nummer dertien op de ATP-ranglijst, sloeg liefst zeventien aces, tegenover één van Nadal.

Nadal wist het toernooi in Indian Wells al drie keer te winnen, maar de laatste keer was al in 2013.