Kei Nishikori en Stan Wawrinka hebben zich vrijdag zonder setverlies voor de halve finales van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam geplaatst. Ze treffen daarin elkaar.

De als eerste geplaatste Nishikori had weinig te duchten van zijn Hongaarse opponent Márton Fucsovics. Het werd 6-3 en 6-2 op het hardcourt in Ahoy.

Nishikori, door de afmelding van Alexander Zverev de hoogstgeplaatste speler op het ABN AMRO-toernooi, won eerder in het toernooi van de Fransman Pierre-Hugues Herbert en de Let Ernests Gulbis.

De Japanse nummer zeven van de wereld doet voor de eerste keer mee in Rotterdam. Hij speelt op zijn favoriete ondergrond, want negen van zijn elf titels veroverde hij op hardcourt.

Wawrinka verslaat Shapovalov

Nishikori neemt het in de strijd om een plek in de finale op tegen Wawrinka, die eerder op de avond Denis Shapovalov versloeg: 6-4 en 7-6 (4).

Wawrinka doet voor de vierde keer mee aan het ABN AMRO-toernooi. Hij werd bij zijn debuut in 2005 uitgeschakeld in de achtste finales, won het toernooi in 2015 en strandde vorig jaar zeer verrassend in de eerste ronde tegen Tallon Griekspoor.

In 2018 kampte de drievoudig Grand Slam-winnaar regelmatig met blessureleed. Hij zakte daardoor naar de 66e plaats op de wereldranglijst, maar hij kreeg van toernooidirecteur Richard Krajicek een wildcard voor de 46e editie van het ABN AMRO-toernooi.

Vrijdag bereikten Gaël Monfils (6-1 en 6-2 tegen Damir Dzumhur) en Daniil Medvedev (6-4 en 6-2 tegen Jo-Wilfried Tsonga) al de halve finales in Ahoy.