Stan Wawrinka heeft maandagavond de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament bereikt. De Zwitser was in Rotterdam in twee sets te sterk voor de Fransman Benoit Paire: 7-6 (4) en 6-1.

De 33-jarige Wawrinka kwam in de eerste set op een break achterstand te staan, maar won op 4-5 de servicegame van Paire en besliste even later de tiebreak in zijn voordeel. In de tweede set liep Wawrinka dankzij liefst drie breaks snel weg bij Paire, de nummer 58 van de wereld, en trok hij uiteindelijk eenvoudig aan het langste eind.

Het is de vierde keer dat Wawrinka meedoet aan het ABN AMRO-toernooi, dat hij in 2015 op zijn naam schreef. Bij zijn debuut in 2005 waren de achtste finales het eindstation en vorig jaar werd Wawrinka zeer verrassend in de eerste ronde uitgeschakeld door Tallon Griekspoor.

Wawrinka kampte in 2018 regelmatig met blessureleed en zakte daardoor flink op de wereldranglijst, maar hij kreeg van toernooidirecteur Richard Krajicek een wildcard voor de 46e editie van het ABN AMRO-toernooi. De drievoudig Grand Slam-winnaar (Australian Open, US Open en Roland Garros) is momenteel de nummer 66 van de wereld.

In de tweede ronde neemt Wawrinka het op tegen de Canadees Milos Raonic of de Duitser Philipp Kohlschreiber, die dinsdag vanaf ongeveer 11.00 uur tegen elkaar spelen in Ahoy.

Naast Wawrinka plaatsten maandag op de openingsdag van het ABN AMRO-toernooi ook Andreas Seppi (ten koste van Peter Gojowczyk), Mikhail Kukushkin (ten koste van Robin Haase) en Nikoloz Basilashvili (ten koste van Hyeon Chung) zich voor de tweede ronde.