Robin Haase is er maandag op het ABN AMRO World Tennis Tournament niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken. De Hagenaar ging in twee sets ten onder tegen Mikhail Kukushkin.

De 31-jarige Haase moest na een partij van 1 uur en 31 minuten op het hardcourt in Ahoy Rotterdam zijn meerdere erkennen in zijn leeftijdsgenoot uit Kazachstan: 2-6 en 6-7 (4).

Door de vroege uitschakeling van Haase, de nummer 55 van de wereld, is het ABN AMRO-toernooi een van zijn twee Nederlandse deelnemers kwijt in het enkelspel. De andere Nederlander in het hoofdtoernooi is Tallon Griekspoor, de nummer 211 van de wereld. Hij neemt het in de eerste ronde op tegen de als tweede geplaatste Rus Karen Khachanov.

Vorig jaar reikte Haase nog tot de kwartfinales in Rotterdam. In de strijd om een plek in de halve eindstrijd verloor hij toen van Roger Federer, die daardoor de nummer 1-positie pakte. Ook in 2008 bereikte Haase de kwartfinales; nog steeds het beste resultaat uit zijn loopbaan op het ABN AMRO-toernooi.

Het was pas de tweede keer dat Haase en Kukushkin tegenover elkaar stonden. In 2014 in het Amerikaanse Winston-Salam troffen de twee spelers elkaar voor het eerst en toen trok Kukushkin in drie sets aan het langste eind.

Haase verliest direct eerste servicegame

Haase begon teleurstellend aan zijn elfde ABN AMRO-toernooi door direct zijn eerste servicegame te verliezen. De opslag van de Nederlander liep sowieso niet naar behoren, want ook op 3-1 werd hij gebroken door zijn Kazachse opponent.

Kukushkin daarentegen liet vrijwel geen steken vallen op zijn eigen service. De nummer 53 van de wereld stond geen enkele break toe, waardoor hij de eerste set eenvoudig in zijn voordeel besliste.

In het tweede bedrijf liet Haase zich van een betere kant zien. Hij behield al zijn servicegames en dwong bij een 3-2-voorsprong ook zijn eerste breakpoint af, maar Kukushkin toonde veerkracht en pakte alsnog de game.

Op 5-5 ging het bijna mis voor Haase na een aantal onnodige fouten, maar hij werkte op knappe wijze liefst vijf breakpoints weg. Dat bleek uitstel van executie, want in de beslissende tiebreak trok Kukushkin alsnog aan het langste eind.

Eerder op maandag bereikte Andreas Seppi al de tweede ronde van de 46e editie van het ABN AMRO-toernooi, dat maandag begonnen is en tot en met zondag duurt. De Italiaan won in drie sets van de Duitse qualifier Peter Gojowczyk: 7-6 (3), 3-6 en 6-2.