Kiki Bertens is donderdag goed begonnen aan het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. De nummer acht van de wereld rekende in de tweede ronde zonder setverlies af met de Belgische qualifier Ysaline Bonaventure.

Het werd 6-4 en 6-2 op het Russische hardcourt tegen de mondiale nummer 148, die al een ronde had overleefd. De als tweede geplaatste Bertens had een bye in de openingsronde.

In de kwartfinales staat de 27-jarige Nederlandse tegenover 'thuisspeelster' Anastasia Pavlyuchenkova, door wie ze eerder deze maand werd uitgeschakeld in de tweede ronde van de Australian Open.

Pavlyuchenkova, de nummer 32 van de wereldranglijst, won in Sint-Petersburg in de achtste finales van Jelena Ostapenko. De Roland Garros-winnares van 2017 staat tien plaatsen hoger op de WTA-ranking.

Bertens kan op het toernooi in Sint-Petersburg veel punten verdienen voor de wereldranglijst, want ze werd er vorig jaar direct uitgeschakeld. Ze moest toen opgeven wegens ziekte.

Verloofde en fysio Bertens: 'Privé en werk soms lastig te scheiden'
227
Verloofde en fysio Bertens: 'Privé en werk soms lastig te scheiden'

Dominantie Bertens tegen Bonaventure

Tegen de 24-jarige Bonaventure had Bertens zoals verwacht vanaf het begin het initiatief, al kostte het haar wel wat moeite om de eerste set binnen te halen. Ze kwam door een break op 5-3, maar leverde vervolgens zelf haar opslag in. Op de daaropvolgende servicebeurt van Bonaventure sloeg ze alsnog toe.

De tweede set verliep een stuk voortvarender voor de Wateringse. Ze liep rap uit naar een 3-0-voorsprong en gaf die marge niet meer uit handen.

Met Petra Kvitová, Bertens, Daria Kasatkina en Aryna Sabalenka staat de top vier van de plaatsingslijst in de kwartfinales in Sint-Petersburg. Nummer twee van de wereld Kvitová won het toernooi vorig jaar.

Bertens is sinds deze week de mondiale nummer acht, haar hoogste positie ooit. Vorig jaar bezette ze rond deze tijd nog de 28e plaats op de WTA-ranking.