De Nederlandse rolstoeltennisster Diede de Groot heeft zaterdag twee titels gepakt bij de Australian Open. Ze won zowel de enkel- als de dubbelfinale.

De Groot (22) was in de eenzijdige finale van het enkelspel veel te sterk voor de Japanse Yui Kamaji. De nummer één van de wereld gunde haar opponente maar twee games: 6-0 en 6-2.

De partij tegen de als tweede geplaatste Japanse, die in de halve eindstrijd Aniek van Koot de baas was, duurde slechts 54 minuten. De Groot, die ook vorig jaar de titel won, had op weg naar de finale afgerekend met landgenote Marjolein Buis.

Drie uur na de finale in het enkelspel mocht De Groot ook aantreden voor de dubbelspelfinale, waarin ze aan de zijde van Van Koot stond. Daarin ging het een stuk moeizamer voor het Nederlandse koppel, dat aantrad tegen Buis en de Duitse Sabine Ellerbrock.

Het als eerste geplaatste koppel moest de eerste set aan de nummers twee van de plaatsingslijst laten. Na winst in de tiebreak en de daaropvolgende supertiebreak mochten De Groot en Van Koot de winst alsnog vieren: 5-7, 7-6 (4) en 10-8.

De Groot won eerder zowel in het dubbel- als enkelspel al vier Grand Slam-titels. De dubbeltitel op de Australian Open ontbrak nog op haar palmares. In het enkelspel wist ze alleen Roland Garros nog niet te winnen.