Kiki Bertens maakte in haar eerste optreden op de Australian Open indruk met haar service. Ze noteerde maandag tegen de Amerikaanse Alison Riske (6-3 en 6-3) in negen servicegames, die ze allemaal won, maar liefst tien aces en dat stemde haar uiteraard tevreden.

"Het was lastig met de wind en als je dan tien aces slaat en nul dubbele fouten, zit het volgens mij wel goed", zei Bertens, die ruim een uur nodig had om de nummer 56 van de wereld te verslaan. "Het is nu echt een van de wapens die ik heb."

In de tweede set kreeg Bertens één breakpoint tegen en die werkte ze weg, nota bene met een ace op haar tweede service. Dat ging overigens niet zonder geluk. "Ik raakte hem totaal verkeerd, de bal kwam op mijn frame", vertelde Bertens. "Op een beter moment kon dat niet gebeuren."

Ook over haar spel in het algemeen was de nummer negen van de wereld zeer tevreden. "Ik zat er gelijk lekker in en pakte vrij snel een break voorsprong."

De hoge temperatuur in Melbourne, het was maandag zo'n 34 graden, kon Bertens ook niet deren. "Het was warm, maar ik was goed voorbereid. Ik ben klaar voor lange wedstrijden, dat heb ik de afgelopen weken wel laten zien."

Sluiter werkte gericht met Bertens aan service

Coach Raemon Sluiter onderstreepte dat Bertens cijfers haalde die niet zouden misstaan in het mannentoernooi. "Ze serveert niet harder dan voorheen, maar haar percentages en plaatsing zijn beter", zei hij.

"Vorig jaar eindigde ze volgens mij als nummer drie in het klassement van aces. Ik staar me niet blind op statistieken, maar dat geeft wel aan dat de service prima is. Zeker op de momenten dat je niet zo lekker speelt, kan dat wat rust geven."

De goede cijfers zijn het gevolg van extra gerichte trainingen van Sluiter en Bertens. "De service is wel iets wat we eruit hebben gepikt en waar we heel veel nadruk op hebben gelegd", aldus Sluiter.

"Ook dit jaar, want daar heeft ze nu ook het lichaam voor. Ze werkt veel met haar fysieke coaches aan stabiliteit en flexibiliteit, wat belangrijk is bij de service. Kiki zat zo vast in haar heupen en dat is stukken beter geworden."

Bertens tegen Pavlyuchenkova in tweede ronde

In de tweede ronde van de Australian Open staat Bertens tegenover Anastasia Pavlyunchenkova. De 27-jarige Russische was in de eerste ronde met 6-4 en 6-3 te sterk voor olympisch kampioene Mónica Puig uit Puerto Rico.

Pavlyuchenkova was in 2011 nog de nummer dertien van de wereld en heeft twaalf WTA-titels achter haar naam staan. Momenteel is ze de mondiale nummer 44.

In de derde ronde kan Bertens pas een geplaatste speler treffen. Mogelijk is de als twintigste geplaatste Anett Kontaveit uit Estland dan de tegenstander van de Nederlandse, die in 2018 debuteerde in de top tien van de wereld.