Robin Haase is vrijdag al in de kwartfinales uitgeschakeld op de NK tennis in Alphen aan den Rijn. De titelverdediger liet zich in drie sets verrassen door de pas negentienjarige Ryan Nijboer: 6-7, 6-2 en 4-6.

Haase staat met de vijftigste positie liefst 622 plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Nijboer (672), die vorig jaar door de KNLTB werd uitgeroepen tot talent van het jaar.

De geboren Hagenaar gaf in de beslissende set een 3-1-voorsprong uit handen en verzuimde bij 4-3 een break te plaatsen, waarna Nijboer bij zijn tweede matchpoint toesloeg.

Haase won drie van de afgelopen vier edities van de Nederlandse kampioenschappen: in 2014, 2015 en 2017. Hij verloor twee jaar geleden in de finale van Botic van de Zandschulp.

Nijboer neemt het zaterdag in de halve finales op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Jelle Sels en Gijs Brouwer. De broers Scott en Tallon Griekspoor strijden aan de andere kant van het schema om een plek in de finale.

Haase is bij de mannen als enige Nederlander wel al zeker van deelname aan de Australian Open. Het eerstvolgende Grand Slam-toernooi in Melbourne duurt van maandag 14 tot en met zondag 27 januari.