Gerard Piqué heeft woensdag de kritiek op het nieuwe format van de Davis Cup gepareerd door te stellen dat de landencompetitie niet het podium is voor individuele spelers, maar dat het gaat om de teamprestatie.

Onder anderen Roger Federer, Novak Djokovic en Alexander Zverev hebben te kennen gegeven dat zij volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet meedoen in de finaleweek, van 18 tot en met 24 november in Madrid.

"De Davis Cup heeft 118 jaar overleefd, omdat het een teamwedstrijd is en individuele spelers niet zo belangrijk zijn", zei Piqué bij een presentatie in de Spaanse hoofdstad.

De verdediger van FC Barcelona financiert met zijn investeringsbedrijf Kosmos de geüpdatete versie van de Davis Cup. Het zou gaan om 3 miljard dollar in de komende 25 jaar.

Het is de bedoeling dat achttien landen in één week tijd gaan strijden om de trofee én om prijzengeld dat vergelijkbaar is met dat van een Grand Slam, waarbij tientallen miljoenen euro's wordt verdeeld.

Federer liet zich eerder dit jaar kritisch uit

Federer liet zich eerder dit jaar al kritisch uit over de nieuwe opzet en vroeg zich af waarom Piqué zich bemoeide met de tenniskalender.

Djokovic heeft laten weten dat hij de voorkeur geeft aan het spelen van de World Team Cup, een evenement dat de bond van proftennissers ATP in januari 2020 nieuw leven inblaast.

Zverev nam onlangs duidelijk stelling en noemde het organiseren van een toernooi aan het einde van een zwaar tennisjaar "geschift omdat we dan allemaal uitgeput zijn".

"We richten ons op spelers die graag hun land vertegenwoordigen. Het gaat om de beste teams en niet om de beste spelers", aldus Piqué, die vertelde er vrede mee te hebben als Federer niet verschijnt.

"Hij heeft sowieso niet vaak in de Davis Cup gespeeld. Als hij komt, is het fantastisch. Zo niet, dan zij het zo. Wie weet plaatst Zwitserland zich niet eens voor de finale."