Thiemo de Bakker opent vrijdag in Toronto de Davis Cup-wedstrijd tegen Canada met een partij tegen Milos Raonic. De loting van donderdag koppelde kopman Robin Haase in het tweede enkelspel aan Denis Shapovalov.

Vooral De Bakker staat op papier voor een loodzware opgave. De Nederlander is de nummer 236 van de wereld, terwijl Raonic de mondiale nummer 20 is. Het servicekanon stond ooit zelfs derde op de wereldranglijst en won al acht ATP-toernooien in zijn carrière.

De pas negentienjarige Shapovalov staat 34e op de wereldranglijst, hoger dan Nederlands beste speler. Haase is de nummer 44. Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop spelen zaterdag in het dubbelspel tegen Vasek Pospisil en routinier Daniel Nestor (46).

De inzet van de play-off tussen Nederland en Canada is een betere plaatsing in de voorronde van de Davis Cup in februari 2019, als de landenstrijd volgens een geheel nieuw format wordt gespeeld.

De winnaar in Toronto zal bij de loting tot de twaalf geplaatste landen behoren en daardoor een op papier minder sterk land treffen.

Nederland verloor in februari met 3-1 van titelhouder Frankrijk in de eerste ronde in de Wereldgroep. Oranje en Canada speelden drie keer eerder tegen elkaar in de Davis Cup en Nederland won alleen de laatste ontmoeting in 2004 (4-1). De ontmoeting in Toronto is op hardcourt.