Serena Williams heeft zondag een boete van 17.000 dollar (omgerekend ruim 14.000 euro) opgelegd gekregen voor haar wangedrag in de verloren US Open-finale tegen Naomi Osaka. De 23-voudig Grand Slam-winnaar ontving tijdens de partij tot drie keer toe een waarschuwing.

Williams (36) kreeg het zaterdag herhaaldelijk aan de stok met de Portugese scheidsrechter Carlos Ramos. Aan het begin van de tweede set ontving ze een waarschuwing omdat ze vanaf de tribune aanwijzingen zou hebben gekregen van haar coach Patrick Mouratoglou.

Een tweede reprimande, na het op de grond gooien van haar racket, leverde haar automatisch een strafpunt op. De Amerikaanse schoot daarop uit haar slof. "Je bent een dief", beet ze de umpire toe, waarna ze een derde waarschuwing kreeg en voor straf een game moest inleveren. Het bracht haar op een 5-3-achterstand in de tweede set en die klap kwam ze niet meer te boven.

Osaka won de finale met 6-2 en 6-4 en pakte zo haar eerste Grand Slam-titel. Ramos verliet direct na de partij onder begeleiding van beveiligers de baan en keerde niet, zoals gebruikelijk, terug bij de huldiging. Tijdens de ceremonie werd de scheidsrechter uitgejouwd door het Amerikaanse publiek.

'Umpire zou nooit game van man hebben afgepakt'

Volgens Williams getuigde de drievoudige waarschuwing van een dubbele standaard in de tenniswereld. "De umpire zou nooit een game van een man hebben afgepakt na het woord dief", zei ze na afloop op de persconferentie. "Ik heb mannen wel ergere dingen naar scheidsrechters horen roepen."

De 23-voudig Grand Slam-winnaar kreeg bijval van tennislegende en twaalfvoudig Grand Slam-winnaar Billie Jean King, een van de oprichters van tennisbond WTA.

"Als een vrouw emotioneel is, noemen ze haar 'hysterisch' en krijgt ze een straf", zei de 74-jarige Amerikaanse, die zaterdag aandachtig toeschouwer was in het Arthur Ashe Stadium. "Een man die hetzelfde doet, is 'uitgesproken' en komt ermee weg. Bedankt Serena, dat je deze dubbele standaard aantoont."

De organisatie nam het na afloop juist op voor umpire Ramos, die volgens de regels gehandeld zou hebben. De US Open gaf bovendien aan dat het besluit van de umpire Ramos onherroepelijk en niet meer terug te draaien was.