Novak Djokovic is woensdag met de schrik vrijgekomen op het Masters-toernooi van Cincinnati. De Serviër won in de tweede ronde ternauwernood in drie sets van de Fransman Adrian Mannarino: 4-6, 6-2 en 6-1.

Djokovic had 2 uur en 9 minuten nodig om zich te ontdoen van de speler die 18 plaatsen lager dan hij staat op de wereldranglijst (10 om 28).

De inwoner van Monaco verloor tegen alle verwachtingen in de eerste set, maar hij herstelde zich knap in de daaropvolgende twee bedrijven.

Djokovic neemt het donderdag voor een plek in de kwartfinales op tegen de winnaar van de partij tussen de Bulgaar Grigor Dimitrov (5e op ATP-ranking) en de Duitser Mischa Zverev (44e op ATP-ranking).

Vijf verloren finales

De 'Djoker' bereikte al vijf keer de finale in Cincinnati (in 2008, 2009, 2011, 2012 en 2015), maar hij ging daarin opvallend genoeg telkens onderuit.

De voormalig mondiale nummer één werd vorige week nog verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het Masters-toernooi van Toronto door een nederlaag in drie sets tegen de Griek Stefanos Tsitsipas: 3-6, 7-6 (5) en 3-6.

Djokovic schreef in juli wel voor de vierde keer in zijn loopbaan Wimbledon op zijn naam en maakte daarmee een einde aan een voor hem ellendige periode vol blessureleed.

Naast Djokovic, stootten woensdag onder anderen de als zesde geplaatste Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (7-6 (6) en 6-2 tegen de Fransman Jérémy Chardy) en de als negende geplaatste Kroaat Marin Cilic (6-7 (4), 6-4 en 6-4 tegen de Roemeen Marius Copil) door naar de volgende ronde in Cincinnati.