Robin Haase behoort voorlopig niet meer tot de beste vijftig tennissers van de wereld. De Hagenaar leverde op de maandag uitgekomen mondiale ATP-ranking zestien plaatsen in en zakte van de 39e naar de 55e plek.

De 31-jarige Haase bereikte afgelopen week in Toronto de kwartfinales, waarin hij onderuitging tegen de Rus Karen Khachanov. Een jaar eerder kwam Haase bij het Canadese hardcourttoernooi nog tot de halve eindstrijd en daardoor verliest hij nu veel punten.

De laatste keer dat Haase niet tot de top vijftig van de wereld behoorde, was iets meer dan een jaar geleden. De Nederlander bezette toen de 52e plek in de mondiale rangschikking.

Haase kan deze week op het Masters-toernooi in het Amerikaanse Cincinnati de weg omhoog weer inzetten. Hij speelt dinsdag in de eerste ronde tegen de Serviër Filip Krajinovic, de nummer 31 van de wereld. Vorig jaar werd Haase al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Bertens stijgt naar zeventiende plek

Rafael Nadal won zondag het toernooi in Toronto en mag zich nog steeds de aanvoerder van de wereldranglijst noemen. Verliezend finalist Stefanos Tsitsipas boekte twaalf plekken winst en staat nu vijftiende.

Bij de vrouwen bezet Kiki Bertens de zeventiende positie op de wereldranglijst. De Wateringse steeg één plek dankzij het bereiken van de kwartfinales op het WTA-toernooi in Montreal.

De Roemeense Simona Halep schreef het toernooi in Canada op haar naam en is nog steeds de nummer één van de wereld.

Richèl Hogenkamp zakte ondanks haar eindzege bij het ITF-toernooi van Koksijde drie plaatsen. De Nederlandse is nu de nummer 137 van de wereld.

Schuurs nadert top tien dubbelranglijst

Demi Schuurs nadert de top tien van de wereldranglijst in het dubbelspel. De 25-jarige Nederlandse steeg maandag van de zeventiende naar de dertiende plek.

Schuurs pakte zondag in Montreal haar zesde dubbeltitel van het jaar. Ze won in de finale samen met de Australische Ashleigh Barty met 4-6, 6-3 en 10-8 van Latisha Chan uit Taiwan en Jekaterina Makarova uit Rusland. Schuurs en Barty waren als achtste geplaatst, Chan en Makarova als tweede.

Schuurs won samen met Barty eerder dit jaar al het grote WTA-toernooi van Rome.