Kiki Bertens heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinales van het sterkbezette WTA-toernooi in Montreal. Ze won in de derde ronde van de als achtste geplaatste Tsjechische Petra Kvitová.

De 26-jarige Bertens was in twee sets te sterk voor de huidige nummer acht van de wereld: 6-3 en 6-2. De partij duurde een uur en tien minuten.

Tot deze week had Bertens op hardcourt nog nooit gewonnen van een speler uit de top tien, maar tegen Kvitová gebeurde dat al voor de tweede keer op rij. Ze won een ronde eerder al van Karolína Plisková, de mondiale nummer negen.

De Westlandse verloor de eerdere twee ontmoetingen met Kvitová, maar sprong in Montreal beter met haar kansen om. Ze pakte op 3-3 in de eerste set de service van de Tsjechische en deed dat op 5-3 nogmaals, wat haar de set opleverde.

Bertens slaat op tweede matchpoint toe

Ook in het tweede bedrijf kwam Bertens direct een break voor, waarna ze uitliep naar 5-1. Bertens verzuimde de partij daarna uit te serveren, maar sloeg op 5-2 op haar tweede matchpoint alsnog toe.

In de kwartfinales van de Rogers Cup wacht Bertens een confrontatie met de Australische Ashleigh Barty, de huidige nummer zestien van de wereld. Die won in de derde ronde van Alizé Cornet uit Frankrijk.

Voor Bertens is het toernooi in Canada pas haar eerste sinds Wimbledon. Op dat Grand Slam-toernooi bereikte ze verrassend de kwartfinales.