De Chinese tennisster Shuai Peng is geschorst voor een half jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, wegens overtreding van de anticorruptieregels.

De dubbelkampioen op Wimbledon 2013 had voorafgaand aan datzelfde toernooi in 2017 geprobeerd nog van partner te veranderen nadat de deadline verstreken was.

Peng heeft daarbij de partner met wie ze stond ingeschreven geld geboden om zich terug te trekken. Die ging daar niet op in, waarna ze Wimbledon liet schieten.

De integriteitscommissie TIU noemt de naam van de betrokken speler niet, maar het bleek te gaan om de Belgische Alison Van Uytvanck. Er is volgens de TIU sprake geweest van "drang en de mogelijkheid tot een financiële beloning".

Boete van 10.000 dollar

De 32-jarige Peng krijgt ook een boete van 10.000 dollar, waarvan de helft voorwaardelijk. Tot 8 november kan ze niet aan wedstrijden deelnemen.

Peng was in 2014 even de nummer één van de wereld in het dubbelspel en haalde individueel de veertiende plaats op de WTA-ranking.

Pengs toenmalige coach, de Fransman Bertrand Perret, werd voor zijn rol in de zaak ook voor drie maanden geschorst door de TIU.