Kiki Bertens kijkt met genoegen terug op haar kwartfinaleplaats op Wimbledon. Toch kijkt Nederlands beste tennisster van dit decennium er niet naar uit om volgend jaar weer op gras te spelen.

"Ik sta nog steeds niet te springen om op gras te spelen", zegt Bertens tegen FOX Sports. "Maar de liefde voor het gras is wel een beetje toegenomen. Dit resultaat helpt natuurlijk heel veel."

Gravel is de favoriete ondergrond van de 26-jarige Wateringse, die in 2016 de halve finale bereikte op Roland Garros. Op het 'heilige gras' van Wimbledon kwam ze tot dit jaar nooit verder dan de derde ronde.

"Er kunnen mooie dingen gebeuren op gras, maar nu is het wel even klaar", aldus Bertens. "Volgend jaar leef ik er vast met een beter gevoel naartoe."

Met haar trainer Raemon Sluiter heeft ze er gericht aan gewerkt om beter voor de dag te komen op gras, vertelde Bertens. "Ik heb er keihard voor gewerkt en ik ben fysiek wat beter. Daarom ging het me nu goed af."

"Ik heb ook veel getraind op het aanvallend spelen op de eerste paar ballen. Die trainingen zijn wel beloond. Als ik goed speel, dan kan ik ook op gras mee met de top."

Ze kijkt dan ook voldaan terug op het toernooi, waar ze onder meer Venus Williams en Karolína Plísková versloeg. "Ik haal gewoon de kwartfinale van een Grand Slam waar iedereen meedoet op een ondergrond die me niet heel erg ligt. Dat is een mooi resultaat."

WTA-ranglijst

Door haar goede prestaties stijgt Bertens vermoedelijk naar de zeventiende plek op de WTA-ranglijst die maandag verschijnt. Daarmee komt ze dicht bij haar hoogste ranking ooit, een vijftiende plek van maart dit jaar.

"Natuurlijk komt de top tien dichterbij, maar ik probeer niet te veel naar de ranking te kijken", zegt Bertens, die na Wimbledon een rustperiode inlast. "Morgen ga ik op vakantie. De finale tussen Serena Williams en Angelique Kerber ga ik daardoor niet eens zien. Even helemaal geen tennis."

In het restant van het seizoen staat onder meer de US Open nog op het programma. Op het Amerikaanse hardcourt kwam ze nooit verder dan de tweede ronde.

"We gaan weer keihard trainen, want we willen het jaar goed afmaken. Hopelijk komen er nog wat mooie resultaten aan."