Kiki Bertens heeft zich maandag eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. De nummer twintig van de wereld was qualifier Barbora Stefkova in twee sets de baas: 6-3 en 6-2. Arantxa Rus wist niet te stunten tegen Serena Williams, maar weerde zich kranig: 5-7 en 3-6.

De 26-jarige Bertens kwam op het Londense gras nog nooit verder dan ronde drie en sneuvelde vorig jaar al in de openingsronde. Nu mocht ze na een uur juichend van de baan stappen.

Ze trof het met de loting tegen de 23-jarige Stefkova. De Tsjechische is de huidige nummer 717 van de wereld en wist zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Ze maakte haar debuut op een Grand Slam-toernooi.

Bertens had aan een vroege break in de eerste set genoeg. De Westlandse bleef zelf foutloos op eigen service en won de set in een half uur.

Tweede set

In de openingsgame van het tweede bedrijf moest Bertens wel vol aan de bak. Stefkova kreeg maar liefst drie kansen om de service van de Nederlandse te breken, maar die wist al die pogingen te verijdelen.

Een game later sloeg Bertens zelf wel toe op de service van de Tsjechische, die in het vervolg geen grote bedreiging meer bleek. Op 5-2 brak Bertens voor de tweede keer in de set de service van Stefkova, waardoor ze meteen de partij won.

"Ik wist vrij weinig over haar", zei Bertens tegen de NOS. "Ze heeft weinig gespeeld en werd met haar 'protected ranking' toegelaten tot de kwalificaties. Ik heb toch wel wat gezocht op internet en hier en daar wat speelsters gevraagd die tegen haar gespeeld hebben. Maar het was niet heel erg verrassend wat zij deed."

In de tweede ronde wacht Bertens opnieuw een tegenstander waar ze op papier van zou moeten winnen. Ze treft het Russische talent Anna Blinkova (de huidige mondiale nummer 107), die in drie sets van de Chinese Yafang Wang won.

Rus

De 27-jarige Rus maakte voor het eerst sinds 2013 haar opwachting op het hoofdtoernooi in Londen. Een jaar eerder wist ze nog door te dringen tot de derde ronde.

Rus maakte het de negen jaar oudere Williams geregeld lastig op baan 1. Hoewel ze direct haar service inleverde tegen de voormalige nummer één van de wereld, wist ze zich terug te knokken. Een nieuwe break op 5-6 kostte haar echter de set.

In het tweede bedrijf leek Rus zelfs op weg naar een stunt. De nummer 105 van de wereld brak de service van Williams, die na haar zwangerschap is teruggezakt naar positie 181, maar op het Londense gras wel als 25e is geplaatst.

Williams, die Wimbledon in 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015 en 2016 won, richtte zich na een 3-1-achterstand echter op en brak Rus twee keer op rij. Op 5-3 serveerde ze de partij na een kleine anderhalf uur spelen met de nodige moeite uit.

"In de eerste paar games was ik wel zenuwachtig, maar dat duurde niet lang en ik zat snel in de wedstrijd", aldus Rus. "Zij speelde op de belangrijke punten erg goed. Ik maakte het haar moeilijk in de lange rally's. Tijdens de eerste ballen is ze erg goed, maar als je daar doorheen komt en haar kunt laten lopen, dan maak je een kans."