De organisatie van de US Open is van plan om topspeelsters die door een zwangerschap gekelderd zijn op de wereldranglijst alsnog de mogelijkheid op een geplaatste status te geven.

Er was onlangs kritiek op de organisatie van Roland Garros, waar drievoudig winnaar Serena Williams - die in september beviel van een dochter - ondanks haar indrukwekkende palmares niet op de lijst met geplaatste speelsters werd gezet.

"Speelsters die terugkomen van een zwangerschap moeten niet worden gestraft voor het stichten van een gezin", zegt oud-tennisster Katrina Adams, voorzitter van de Amerikaanse tennisbond, tegen New York Times.

"Het geven van een geplaatste status is het enige juiste voor de moeders die terugkomen. We herzien de plaatsingslijst als zwangerschap een rol speelt bij de speelster."

Tot dusver was Wimbledon het enige Grand Slam-toernooi dat de rangschikking niet uitsluitend baseerde op de wereldranglijst. Het grastoernooi, dat op 2 juli begint, maakt de plaatsingslijst woensdag bekend.

Scheve gezichten

Adams is zich ervan bewust dat de maatregel tot scheve gezichten kan leiden bij speelsters die ondanks hun plaats in de top 32 van de wereldranglijst naast een geplaatste status op de US Open grijpen.

"Ik ben een oud-speelster, dus ik snap het. Ik zou niet degene willen zijn die het hele jaar hard heeft gewerkt om de nummer 32 van de wereld te zijn en dan buiten de boot valt. Maar we zijn een Grand Slam en hebben de mogelijkheid om speelsters op gevoel in te schalen."

De 36-jarige Williams, die tot dusver 23 Grand Slam-toernooien won, overleefde op Roland Garros de eerste drie rondes, maar trok zich geblesseerd terug voor haar vierderondepartij tegen Maria Sharapova.

De voormalig nummer één is desondanks bezig aan een opmars op de wereldranglijst. Bij haar rentree op Roland Garros was ze nog de nummer 453 van de wereld, maar momenteel bezet ze alweer de 183e plaats op de WTA-ranking.