Roger Federer heeft zich donderdag met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi van Halle. De Zwitser won in de tweede ronde ternauwernood in drie sets van de Fransman Benoît Paire: 6-3, 3-6 en 7-6 (9-7).

De kersverse aanvoerder van de wereldranglijst kon pas na twee uur en één minuut spelen de felicitaties in ontvangst nemen van de mondiale nummer 48.

Federer maakte een stroeve indruk op het Duitse gras en kreeg in de tiebreak van de derde set zelfs twee matchpoints tegen, maar hij kwam uiteindelijk met de schrik vrij.

De 36-jarige routinier neemt het vrijdag voor een plek in de halve finales op tegen de Australiër Matthew Ebden, die verrassend in drie sets te sterk was voor thuisspeler Philipp Kohlschreiber: 4-6, 6-1 en 6-2.

Federer is in Halle op jacht naar zijn tiende titel. Hij was in 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2013, 2014, 2015 en 2017 de beste op het toernooi dat als belangrijke voorbereiding geldt op Wimbledon.

Naast Federer en Ebden staan de Japanner Yuichi Sugita, de Amerikaan Denis Kudla, de Rus Karen Khachanov, De Italiaan Andreas Seppi, de Kroaat Borna Coric en de Spanjaard Roberto Bautista Agut in de kwartfinales. Laatstgenoemde bewerkstelligde dat woensdag al door Robin Haase in twee sets te kloppen: 6-4 en 7-5.

Djokovic

Novak Djokovic bereikte de kwartfinales van het ATP-toernooi van Queen's. De Serviër versloeg in de tweede ronde knap in twee sets de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-4 en 6-1.

De nummer 22 van de wereldranglijst had opvallend genoeg slechts 1 uur en 7 minuten nodig om zich te ontdoen van de mondiale nummer vijf.

Djokovic stuit vrijdag in de kwartfinales op Adrian Mannarino, die in een Frans onderonsje in twee sets afrekende met Julien Benneteau (7-6 (4) en 6-3.

Djokovic twijfelde twee weken geleden nog na zijn nederlaag in de kwartfinales op Roland Garros tegen de Italiaan Marco Cecchinato of hij dit seizoen überhaupt wel in actie wilde komen op gras, maar hij besloot zich op het laatste moment toch gewoon in te schrijven voor Queen's.

Naast Djokovic en Mannarino hebben de Spanjaard Feliciano Lopez, de Kroaat Marin Cilic, de Australiër Nyck Kyrgios, de Fransman Jérémy Chardy en de Amerikanen Sam Querrey en Frances Tiafoe een plekje in de kwartfinales bemachtigd.